Studievoorbereiding
voor vluchteling-studenten en professionals

Je wilt verder studeren in Nederland en je hebt al een idee van welke opleiding je wilt volgen. Maar hoe werkt studeren in Nederland? En hoe werkt de toelating? Wij ondersteunen jou met onze jarenlange ervaring bij de voorbereiding op jouw studie.

Wat kan het UAF voor mij doen?

Hulp bij achterstanden wegwerken

Voldoe je niet aan de toelatingseisen voor je studie? Het UAF adviseert welke voorbereiding het beste past bij jouw studieplan. Dit kan bijvoorbeeld een taalcursus zijn. Soms heb je alleen extra wiskundelessen nodig of lessen in een ander vak. Heb je alle vakken gehaald die je nodig hebt? Dan kun je starten met de opleiding.

Hulp bij je studiestart

Start je binnenkort met een studie? Dan moet je vaak nog veel regelen. Bijvoorbeeld het inschrijven voor de studie, het aanvragen van studiefinanciering of levenlanglerenkrediet en het regelen van je diplomawaardering. Wij helpen jou daarbij met informatie en advies.

Wat zijn de vergoedingen?

Heb je je verblijfsvergunning gekregen na 1 januari 2022? Dan is de gemeente verantwoordelijk voor je studievoorbereiding. Vraag naar de mogelijkheden bij jouw gemeente.

Ben je aan het inburgeren onder de Wet inburgering 2013? En heb je DUO budget? Dan kan het UAF je mogelijk ondersteunen. De kosten die het UAF voor jou betaalt, betaal je gedeeltelijk of helemaal terug. Of je alles of een gedeelte terugbetaalt, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Lees meer over financiële bijdragen ontvangen en terugbetalen.

Kan het UAF mij helpen?

Het hangt af van je persoonlijke situatie of het UAF je kan helpen. 

Je moet in ieder geval aan de volgende voorwaarden voldoen: 

  • Je hebt een asielachtergrond* 
  • Je wilt studeren aan het mbo op niveau 3 – of 4, het hbo of de universiteit 
  • Je hebt ten minste 11 jaar onderwijs gevolgd
  • Je spreekt Engels of Nederlands op gemiddeld niveau (B1 of hoger)   

 * Je hebt een Nederlandse verblijfsvergunning op basis van asiel of je hebt asiel aangevraagd en deze procedure loopt nog. 

 Voldoe je aan deze voorwaarden? Neem dan contact met ons op. Bij de vraag wat het UAF voor je kan doen is je niveau van Nederlands belangrijk. 

Om te kunnen studeren en werken in Nederland, heb je minstens taalniveau B1 nodig.

 

Heb je nog geen taalniveau B1 Nederlands?

Als je inburgert via de Onderwijsroute of via de B1-route, krijg je Nederlandse taalles via je gemeente. Bespreek de mogelijkheden met je gemeente. Kom je er niet uit? Dan kan het UAF je adviseren.  

Ben je nog niet aan het inburgeren? Dan ondersteunen we je eerst met het leren van de taal. Dat is nodig om te kunnen studeren en werken. We ondersteunen je met het leren van de Nederlandse taal tot B1 niveau via onze UAF Academy, een online leerplatform (e-learning).  

 

Wanneer kun jij je aanmelden voor de UAF Academy? 

Voor de UAF Academy moet je aan de volgende voorwaarden voldoen: 

  • Je hebt ten minste 11 jaar onderwijs gevolgd 
  • Je spreekt Engels of Nederlands op gemiddeld niveau, zodat je de e-learnings op de UAF Academy goed kunt volgen 
  • Je hebt asiel aangevraagd en 
    • Je asielprocedure loopt nog 
      OF
    • Je hebt een verblijfsvergunning asiel gekregen maar je hebt nog geen eigen huis 

Ben je Oekraïense vluchteling onder de Richtlijn Tijdelijk Bescherming en heb je een O-document of sticker? Ook dan kun je je aanmelden voor de UAF Academy. 

 

Hoe kan ik mij aanmelden? 

Voldoe je aan deze voorwaarden? En wil je ondersteuning aanvragen bij het UAF? Vul dan hieronder het contactformulier in.  

 

Heb je al gestudeerd en wil je meteen aan het werk? 

Vaak is het nodig dat je een opleiding of cursus moet volgen om jouw vak in Nederland uit te oefenen. Neem contact op met het UAF om te bespreken wat jij nodig hebt. 

 

Neem contact op

Heb je een vraag aan ons? Vul dan het contactformulier in. We nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

Let op: vul het formulier in het Nederlands of Engels in. 

Voordat we jou aanmelden bij het UAF, nemen we eerst contact met je op om te bespreken wat jouw hulpvraag is en hoe we jou daar precies bij kunnen ondersteunen.

Spreek je liever met iemand aan de telefoon? Bel dan naar: 030 – 252 08 35.