Scholing voor getalenteerde vluchtelingen die naar Radboud Universiteit willen

Ik wil begeleiding_Training

Getalenteerde vluchtelingen die aan de Radboud Universiteit willen studeren, maar op onderdelen nog extra scholing nodig hebben, kunnen daarvoor een maatwerktraject krijgen. Hiermee zijn deze studenten straks beter voorbereid op een universitaire opleiding, wat een soepele start van de studie mogelijk maakt. Het UAF en de Radboud Universiteit tekenen daarvoor op 5 oktober een samenwerkingsovereenkomst.

Voor studenten met een vluchtelingachtergrond is de stap naar het Nederlandse hoger onderwijs vaak niet meteen te maken, omdat ze een ander onderwijssysteem gewend zijn of omdat hun vakkenpakket niet precies aansluit bij de toelatingseisen. Een voorbereidend maatwerktraject, waarin aandacht is voor Nederlandse taalvaardigheid, vakinhoud en academische studievaardigheden, vergroot de kans op een soepele studiestart.

Samen met het UAF heeft de Radboud Universiteit zo’n programma opgezet, nadat de universiteit eerder al ervaring opdeed met schakelonderwijs. Het UAF financiert een deel van het lesgeld, materiaalkosten en reiskosten voor de deelnemende studenten, omdat dit voorbereidende onderwijs niet valt onder studiefinanciering. 

‘Ik wil graag verder met geneeskunde’

De twintigjarige Masa Hadros uit Syrië is één van de deelnemers. Masa: ‘Ik heb twee jaar geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Damascus en ik wil hier heel graag verder met geneeskunde.’ Masa vluchtte in 2018 uit Damascus, woont in Nijmegen en leerde in korte tijd Nederlands. Voor haar vrijwilligerswerk in de ouderenzorg heeft ze voorlopig iets minder tijd. Ze heeft namelijk een vol studieprogramma met wiskunde, scheikunde, biologie en Engels. Vanaf november komt medische vaktaal extra op het programma te staan, gevolgd door studievaardigheden en natuurkunde. ‘Nu kan ik mij vooral richten op de bètavakken en de medische vaktaal die belangrijk is bij de selectie voor Geneeskunde. Ik hoop over een jaar te worden toegelaten tot de bachelor Geneeskunde.’

UAF-directeur Mardjan Seighali: ‘Gevluchte studenten staan te springen om hun opleiding voort te zetten. Het is mooi om te zien dat veel hogescholen en universiteiten van dit soort voorbereidende trajecten opzetten. Dat de Radboud Universiteit een brug slaat tussen de meegebrachte kennis en ervaring en het Nederlandse hoger onderwijs verheugt mij bijzonder.’

 

Daniël Wigboldus, collegevoorzitter Radboud Universiteit ‘Hoog opgeleide en talentvolle vluchtelingen in Nederland verdienen de kans om zich om en bij te scholen zodat zij een maatschappelijke positie kunnen verwerven die recht doet aan hun capaciteiten en motivatie. De Radboud Universiteit wil bijdragen aan een gezonde, vrije wereld met gelijke kansen voor iedereen. Vanuit onze achtergrond hebben we speciale aandacht voor studenten en medewerkers die noodgedwongen hun toevlucht zoeken in onze regio. ‘

 

Buddy

Naast het maatwerktraject is individuele begeleiding mogelijk en worden alle deelnemers van het maatwerktraject gekoppeld aan een buddy, een student van de Radboud Universiteit die de opleiding volgt die de maatwerkstudenten op het oog hebben. De buddy-koppels krijgen een training van het UAF, zodat zowel de vluchteling als de student van de Radboud Universiteit beiden zo veel mogelijk uit het buddyschap kunnen halen.

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X

Mis helemaal niets, schrijf je in voor onze nieuwsbrief​

Ruim 16.000 mensen gingen je voor!

Wat kan je in je mailbox verwachten?

  • Persoonlijke en inspirerende verhalen van gemotiveerde vluchtelingen
  • Tips hoe jij je steentje kan bijdragen
  • Het laatste nieuws
  • Aankondiging van onze evenementen
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Optin nieuwsbrief