Woensdag 2 oktober is de eerste lesdag van een groep gevluchte studenten die in de techniek aan de slag wil. De studenten doen mee met ‘Leren en Werken’, een project van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, Fontys Hogescholen en technische bedrijven in Brabant. Werkgevers tonen belangstelling voor het potentieel van de technici en worden vanaf de start bij het project betrokken.
De studenten deden in het land van herkomst al ervaring op in de werktuigbouw of de elektrotechniek, als student of engineer. Omdat zij moesten vluchten kwam hun opleiding of loopbaan abrupt tot stilstand. Mardjan Seighali, directeur UAF: ‘Uit ervaring weten we dat Leren en Werken voor gevluchte studenten en professionals een slimme en relatief snelle route is naar een baan. Zij halen een erkend Nederlands diploma en doen tegelijkertijd werkervaring op. Zo vergroten zij hun kansen op een baan die aansluit bij hun capaciteiten.’
Voorbereiding
In de komende twintig weken bereiden de studenten zich voor op een technische opleiding (Associate Degree) bij Fontys Hogescholen en het vinden van een geschikte werkervaringsplaats. Simone van der Velde, Programmaleider bij Fontys Hogescholen: ‘Ze leren het onderwijssysteem kennen, verbeteren hun taal en ontwikkelen hun studievaardigheden. Verder oriënteren zij zich op de technieksector, bijvoorbeeld door kennis te maken met technische bedrijven in Brabant.’ De studenten die deze voorbereiding succesvol afronden, combineren daarna een technische opleiding met een betaalde werkervaringsplek bij een technisch bedrijf. Indien ze de studie succesvol afronden hebben ze na twee jaar een erkend diploma en zijn ze klaar om de arbeidsmarkt op te gaan.
Het project Leren en Werken is een initiatief van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF en Fontys Hogescholen en wordt voor het tweede jaar mede mogelijk gemaakt door VSBfonds. De groep die in oktober start biedt plaats aan twintig deelnemers met een verblijfsstatus. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Hanni Wongsosumarto bij het UAF, via h.wongsosumarto@uaf.nl.
Maatwerk
Naast ‘Leren en Werken’ biedt Fontys in Tilburg en in Eindhoven een pre-bachelor aan voor studenten met een vluchtelingachtergrond. In augustus zijn er weer twee groepen gestart. Volgend jaar zijn zij klaar om een nieuwe stap te zetten in hun ambities: starten met een opleiding op de hogeschool of de universiteit.
Het UAF ziet dat een toenemend aantal onderwijsinstellingen en werkgevers maatwerkbegeleiding aanbiedt aan vluchtelingen. Seighali: ‘Onze expertise op dit vlak delen wij graag. Een opleiding, bij voorkeur op maat gesneden, is zo ontzettend belangrijk om een goede start in een nieuw land te hebben en opnieuw van betekenis zijn.’
Foto: Ibrahim (gevlucht uit Syrië), deelnemer aan Leren en Werken in de techniek.
Fotografie: Suzanne Blanchard