Zo aan het eind van het studiejaar vinden overal feestelijke afsluitingen plaats, bijvoorbeeld bij onderwijsinstellingen in Zuid-Holland. Het UAF vroeg aan twee Syrische vluchtelingstudenten die het Voorbereidend Jaar Leiden (VJL) hebben gevolgd hoe zij zich hebben voorbereid op hun vervolgopleiding die in september begint.
Raneem (23 jaar, sinds twee jaar in Nederland): ‘Ik heb veel geleerd tijdens het schakeljaar. Bijvoorbeeld hoe ik in Nederland kan studeren op hoog niveau. In Syrië hoefden we nooit een presentatie te geven. Hier heb ik dat elke twee weken geoefend. Ook heb ik een presentatie gegeven voor hbo-studenten. Dat was een hele mooie ervaring om door vreemde mensen beoordeeld te worden. Wel spannend, maar ook heel waardevol.’
Tijdens het VJL haalde Raneem voor vier vakken het staatsexamen op vwo-niveau. Ga er maar aan staan: twee jaar in Nederland en dan slagen voor de vakken natuurkunde, scheikunde, wiskunde en biologie. In september begint ze met haar studie Biofarmaceutische wetenschappen aan de Universiteit Leiden.
Mahmoud (26 jaar, ook sinds twee jaar in Nederland): ‘Toen ik hier één jaar was, ben ik naar het schakeljaar te gaan om mijn Nederlands te verbeteren. Daar heb ik veel woorden geleerd. Ook heb ik geleerd hoe ik kan presenteren en grammaticaal correct kan spreken en schrijven. Verder heb ik geleerd over de Nederlandse normen en waarden en hoe de maatschappij functioneert. Deze voorbereiding was heel leerzaam.’ In september begint Mahmoud met de opleiding Sociaal Werk aan de Hogeschool Leiden.
Voorbereidend Jaar Leiden
Het Voorbereidend Jaar Leiden is een pre-bachelor voor vluchtelingstudenten die naar de universiteit of hogeschool willen. Er is volop aandacht voor onder meer taalvaardigheid, studievaardigheden en ontbrekende vakken in het pakket. Het programma, een samenwerking tussen de Universiteit Leiden, Hogeschool Leiden en het UAF, bestaat sinds 2015.
‘Dit jaar hebben 24 vluchtelingstudenten het VJL afgerond’, vertelt coördinator Hildegard Aerden-Wijdeveld. ‘Ze stromen door naar een vervolgopleiding van hun eigen keuze: hbo, universiteit en soms mbo. Ik ben trots op de kracht van deze vluchtelingstudenten.’
Haagse Hogeschool Schakeljaar voor Hoger Onderwijs
In Den Haag volgden vijftig vluchtelingstudenten het schakelprogramma van de Haagse Hogeschool. ‘Tijdens het schakeljaar leer je niet alleen beter Nederlands spreken, lezen en schrijven. Je leert ook vaardigheden die je nodig hebt om straks te studeren. Bijvoorbeeld hoe je een presentatie houdt of in groepjes samenwerkt. Daar oefenen we ook veel mee’, aldus Mihaela Draganova.
Veertig studenten gaan in september daadwerkelijk een hbo-opleiding volgen, een enkeling gaat naar de universiteit of heeft zich ingeschreven op een mbo-4 opleiding. Bij de feestelijke afsluiting van het schakeljaar reiken de studieloopbaanbegeleiders de getuigschriften uit en was er voor elke deelnemer een persoonlijk woordje.
Schakeljaar Albeda in Rotterdam
Voor vluchtelingstudenten die een beroepsopleiding in het hbo of mbo willen volgen biedt Albeda in Rotterdam een voorbereidend schakeljaar aan. Geert Wiegers, coördinator: ‘Mede dankzij de toelatingsexamens van hbo en mbo hebben de schakeljaarcursisten hun plek gevonden. Een oud-cursist van twee jaar geleden mailde mij net: Ik heb mijn Associate Degree Maintenance and Mechanics gehaald en heb nu een baan bij mijn stagebedrijf. Ik hoop van de huidige cursisten over een paar ook zulke zonnige berichten te krijgen.’
Fotografie: ‘Universiteit Leiden/Monique Shaw’