Aankomend verpleegkundigen gestart met leerwerktraject bij de HAN

Oriëntatiejaar voor de hbo-opleiding Verpleegkunde

Ze willen graag aan de slag als verpleegkundige en hun toekomstige werkgevers staan voor ze in de rij: elf deelnemers aan het nieuwe leerwerktraject bij de HAN University of Applied Sciences (HAN). Op 2 november zijn ze gestart. Veel plezier en succes allemaal!  

Eén van de deelnemers is Muna Alzangary (gevlucht uit Syrië): ‘Ik heb werkervaring bij de bloedbank. Dit leerwerktraject biedt mij de kans om te werken in dezelfde sector. Ik vind het leuk om te werken in de zorg omdat het mij een goed gevoel geeft als ik iemand kan helpen. Ik wil straks werken met ouderen, omdat ze veel hulp nodig hebben.’  

Een andere deelnemer is Rabia Mubashar (gevlucht uit Pakistan): ‘Door corona weet ik dat er meer mensen nodig zijn in de zorg. Alles kan stoppen, winkels kunnen dicht, maar de zorg kan niet stoppen. Ik vind het belangrijk dat de zorg altijd door gaat. Omdat er meer mensen nodig zijn in de zorg, denk ik dat dit mijn kans vergroot om een baan te vinden. Ik wil het liefst met kinderen werken, want ik heb een achtergrond als pedagogisch medewerker.’  

Voorbereiden, studeren en werken 

In de komende zeven maanden leren de deelnemers meer over het Nederlands zorgstelsel en het werkveld. Ze krijgen vakinhoudelijke kennis aangereikt en ontwikkelen hun Nederlandse vaktaal. Als ze dit voorbereidende traject succesvol hebben afgerond, stromen ze door naar de hbo-opleiding Verpleegkunde. Deze opleiding duurt gemiddeld 4 jaar, waarin deelnemers één dag per week les krijgen en vier dagen per week (betaald) werken.  

 

Samenwerkingspartners 

Het leerwerktraject bij de HAN is tot stand gekomen in samenwerking met het UAF en regionale zorginstellingen. Het UAF deelde expertise en begeleidt individuele deelnemers als daar behoefte aan is. 

Initiatiefnemer van het traject Sabine Maresch van het HAN Talencentrum is enthousiast: ‘Samen hebben we een mooi traject ontwikkeld waarbij leren en werken hand in hand gaan.’ 

 

Werkgevers staan in de rij 

Er zijn zeven zorginstellingen betrokken bij dit leerwerktraject: Santé Partners, Buurtzorg Nederland, Driegasthuizengroep, Pro Persona, TVN Zorgt, STMG en de St. Maartenskliniek. Zij bekostigen het collegegeld voor de deelnemers en hebben de intentie om ze een leerwerkplek te bieden.  

Anne Elsinghorst, Buurtzorg Nederland: ‘Ik zie hier veel potentieel en hoop dat er vanuit de wijkteams een goede match kan worden gemaakt.’  

Wat andere zorginstellingen motiveert om mee te doen? Enkele voorbeelden: 

Dit leerwerktraject richt zich op het taalvaardig maken van mensen voordat ze starten met de opleiding. Dat is heel belangrijk en aantrekkelijk. We zijn benieuwd of dit ook voor mbo werkt.

Onze cliënten zijn steeds vaker anderstaligen, dan helpt het als je ook verpleegkundigen in dienst hebt die de leefwereld van die cliënten begrijpen. We hebben een steeds grotere diversiteit onder de cliënten. Medewerkers met andere culturen brengen andere interpersoonlijke sensitiviteit mee.

Talent mag niet verloren gaan

Geef gevluchte zorgprofessionals de kans zich te ontwikkelen. Met jouw donatie maak jij voor hen een wereld van verschil. 

Help jij vluchtelingen op weg?

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X

Mis helemaal niets, schrijf je in voor onze nieuwsbrief​

Ruim 16.000 mensen gingen je voor!

Wat kan je in je mailbox verwachten?

  • Persoonlijke en inspirerende verhalen van gemotiveerde vluchtelingen
  • Tips hoe jij je steentje kan bijdragen
  • Het laatste nieuws
  • Aankondiging van onze evenementen
Hidden
Optin nieuwsbrief