Samenwerking Hogeschool Windesheim en het UAF: ‘We delen dezelfde gedrevenheid en passie’

In nauwe samenwerking met het UAF begeleidt Windesheim jaarlijks zo’n honderdvijftig statushouders. Inge Grimm, de nieuwe voorzitter van het College van Bestuur van hogeschool Windesheim in Zwolle en Almere, licht de samenwerking toe.  

Als bestuursvoorzitter Inge Grimm begint te vertellen over de begeleiding van gevluchte studenten valt het woord maatwerk vrijwel meteen. Grimm: ‘Het credo van Windesheim is niet voor niets ‘dichter bij jou’. Persoonlijke begeleiding zit in ons dna, daar laten we ons op voorstaan. En voor deze groep, studenten met een vluchtelingen achtergrond, doen we er een schepje bij bovenop.’ 

Concreet begeleidt hogeschool Windesheim gevluchte studenten op drie manieren. Een Nt2-team organiseert basiscursussen en een voorbereidend jaar om studenten met Nederlands als tweede taal voor te bereiden op een vervolgstudie. Eenmaal ingestroomd biedt de school gevluchte studenten vervolgens extra ondersteuning. En er is een speciale ‘lerarengroep exacte vakken’ voor gevluchte (aspirant) docenten: het programma Statushouders voor de klas. Voor alle programma’s geldt dat deze in nauwe samenwerking met het UAF zijn ingericht, zodat vluchtelingen passende begeleiding krijgen. 

Over het programma Statushouders voor de klas zegt Grimm: ‘Aanvankelijk vroegen we ons af of de Nederlandse taal wel een te nemen hobbel was, maar deelnemers wroeten zich er succesvol doorheen. En zodra een docent voor de klas staat blijkt het gezag universeel, dan maken eventuele onvolkomenheden op taalgebied niet meer zoveel uit. Leerlingen voelen of iemand diep van binnen een docent ís. Zeker in het geval van de meer universele vakken, zoals Wiskunde, Scheikunde en Natuurkunde. Vanwege het succes onderzoeken we samen met het UAF de mogelijkheden van een project Statushouders in de Techniek en Statushouders in de Zorg.’ 

Studenten laten landen en een toekomst geven, dat is ons doel. Het maakt niet uit wie dat is. Maatwerk is daarvoor de sleutel, want iedereen is anders.

De voorzitter van Windesheim veert op als de naam Norhan valt. De scheikundedocente, in 2014 gevlucht uit Syrië, heeft de UAF-Award 2021 gewonnen en was daarmee de uitblinker van het jaar. De jury was lovend over haar studie- en werkprestaties en haar inzet voor de samenleving, als docent en vrijwilliger. Sinds september geeft Norhan scheikunde aan derde klas havo- en vwo-leerlingen van het Dr. Nassau College in Assen. 

Grimm: ‘Gezien haar leeftijd en achtergrond – ze is apotheker van origine – is het best bijzonder dat ze dit heeft bereikt. Ze ging er vol in, ondanks haar gezin en baan. Ik heb daar veel bewondering voor. Dit succes is vooral op het conto van Norhan zelf te schrijven, ze heeft dit zelf voor elkaar gebokst. Maar het bewijst ook dat de juiste voorwaarden zijn geschapen en dat we terecht onze nek hebben uitgestoken voor haar. Uiteindelijk is het zaak dat mensen op persoonlijk niveau, mensen met passie, zeggen: ‘We gaan dit regelen.’ 

‘Om die reden past de samenwerking met het UAF ook zo goed bij ons, daar proef ik een zelfde gedrevenheid en passie.’ Ze wil er het beste uithalen, zegt ze. ‘Studenten laten landen en een toekomst geven, dat is ons doel. Het maakt niet uit wie dat is. Maatwerk is daarvoor de sleutel, want iedereen is anders. We begeleiden niet alleen vluchtelingstudenten op deze manier, maar bijvoorbeeld ook mensen met een functiebeperking. Wij geloven in deze aanpak.’

In gesprek over een samenwerking met het bedrijf dat jij vertegenwoordigt? ​

Wil jij kansen creëren voor gevluchte professionals binnen jouw bedrijf? Wij zijn op zoek naar slimme samenwerkingen met het bedrijfsleven: samen maken we meer impact! Daar zijn niet alleen gevluchte professionals bij gebaat, het is ook een verrijking voor jouw bedrijf en medewerkers. 

Onze Regiomanager bespreekt graag de mogelijkheden via info@uaf.nl

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X

Mis helemaal niets, schrijf je in voor onze nieuwsbrief​

Ruim 16.000 mensen gingen je voor!

Wat kan je in je mailbox verwachten?

  • Persoonlijke en inspirerende verhalen van gemotiveerde vluchtelingen
  • Tips hoe jij je steentje kan bijdragen
  • Het laatste nieuws
  • Aankondiging van onze evenementen
Hidden
Optin nieuwsbrief