Foto: Leerwerktraject infratechniek Stedin
Afgelopen week heeft Minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een plan ingediend bij de Tweede Kamer dat ‘Statushouders sneller aan het werk’ moet helpen.
Het UAF is vanaf het begin betrokken bij het programma Verdere Integratie op de Arbeidsmarkt (VIA) van het ministerie van SZW en zat aan tafel bij de besprekingen die tot dit plan hebben geleid. We delen onze expertise op het gebied van arbeidstoeleiding van gevluchte studenten en professionals.
Het plan is veelbelovend en de uitgangspunten zijn goed, maar we zien ook punten die extra aandacht verdienen. Net als in het plan spreken we hierna meestal over statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning).
We vinden het goed dat er aandacht is voor de kwaliteiten en talenten van statushouders en dat er meer mogelijkheden worden geboden om aan het werk te gaan en mee te doen. Het besef dat de samenleving als geheel er belang bij heeft om het potentieel van statushouders te benutten, sluit aan bij de visie van het UAF. Een ander positief punt is het streven om samen met werkgevers gerichte ondersteuning te organiseren en kansen te creëren om werkervaring op te doen. Verder steunen we het uitgangspunt om te kijken naar projecten die bewezen effectief zijn, hierover kennis uit te wisselen met alle betrokken spelers en mogelijkheden te onderzoeken om goed lopende projecten op te schalen.
Enkele punten die volgens het UAF extra aandacht verdienen:
Passend onderwijs volgen en waardig werk zijn mensenrechten. Dit is iets wat blijvend aandacht verdient. De overheid moet ervoor zorgen dat elke inwoner van Nederland hier aanspraak op kan maken; het spreekt dan ook voor zich dat de overheid hier plannen voor maakt.
Voor talentontwikkeling en duurzame toetreding tot de arbeidsmarkt is het cruciaal dat onderwijs deel uitmaakt van een traject naar werk. Elke statushouder moet de mogelijkheid krijgen om zichzelf verder te ontwikkelen en daarmee de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.
De minister stelt voor om in asielzoekerscentra een balie te openen waar werkgevers en werkzoekenden elkaar ontmoeten. Wij staan achter dit initiatief. Het UAF wil bijdragen door gevluchte studenten en professionals vanaf het begin te ondersteunen om werk te krijgen dat aansluit bij hun ervaring, kwaliteiten en ambities.
Wat het UAF nog meer doet op dit gebied
- Samen met de Hogeschool Utrecht stelde het UAF een lectoraat in dat onderzoek doet naar ‘Wat werkt’ op het gebied van duurzame arbeidsparticipatie van vluchtelingen.
- Sinds 2016 ontwikkelde het UAF een groot aantal leerwerktrajecten op mbo- en hbo-niveau in sectoren waar veel baankansen liggen.