Al 75 jaar zet Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF zich in om mensen die naar Nederland zijn gevlucht in hun kracht te zetten om weer zichzelf te kunnen zijn, zich verder te kunnen ontwikkelen om hun beste zelf te worden en een nieuw en duurzaam leven op te bouwen.
75 jaar geleden, in 1948, vluchtten Tsjechische en Hongaarse studenten naar Nederland om het communistische regime te ontvluchten. Meer dan 2000 wetenschappers en studenten kwamen bij de Jaarbeurs in Utrecht bijeen om te protesteren tegen wat daar gebeurde. Toen werd opgeroepen om tot een landelijke organisatie te komen die deze studenten kon ondersteunen. Om hier te vinden wat ze thuis verloren hadden: de vrijheid om jezelf te zijn en een menswaardig bestaan.
Op 12 juni stonden we tijdens het symposium ‘De kracht van vluchtelingen’ stil bij ons 75-jarig bestaan.
Het UAF helpt vluchtelingen om een bestaan in vrijheid midden in onze samenleving te vinden. Dat kan alleen als we vluchtelingen kansen geven en zien wat de kracht van vluchtelingen is.
Gevlucht uit Kosovo
Daarom stonden we tijdens het symposium stil met een indringend verhaal van UAF-collega Teuta Curri die vertelde over haar vlucht uit Kosovo die uiteindelijke leidde tot haar baan bij het UAF.
De inspirerende keynote speech van Robbert Dijkgraaf gaf aan hoe belangrijk het is om gevluchte wetenschappers en studenten een veilige haven te geven juist nu de academische vrijheid steeds meer in het gedrang komt. Rachel Streefland deelde hoe op constructieve wijze in Gemeente Utrecht stappen worden gezet om nieuwkomers sneller mee te laten doen. En Anton Pijpers als gastheer benadrukte hoe belangrijk onderwijs is en de nauwe banden die het UAF al jaren heeft met de Universiteit.
Laat vluchtelingen meedoen
Daarnaast was er ook een panel waarin het gesprek werd gevoerd over hoe we nu in Nederland meer kunnen doen om vluchtelingen sneller mee te laten doen en ze in hun kracht zetten. Uitkomst was dat een aantal zaken echt anders kunnen; bijvoorbeeld de al veel besproken 24weken-eis laten vervallen. Maar daarnaast ook de roep naar de open blik naar de vluchtelingen toe.
Beschermvrouwe van het UAF
Het was een eer H.K.H. Prinses Beatrix, die al sinds 1961 – al 62 jaar – beschermvrouwe is van het UAF, in ons midden te hebben. Namens het UAF, de studenten, professionals en alumni heeft het UAF haar als dank een van de aquarellen van onze alumni – kunstenaar Ahmad Mallah – aangeboden.
Talent mag niet verloren gaan
Geef gevluchte studenten en professionals de kans zich te ontwikkelen. Met jouw donatie maak jij voor hen een wereld van verschil.
Help jij vluchtelingen op weg?