In een groot aantal landen staat de academische vrijheid onder druk. Oók de academische vrijheid in Nederland is onderwerp van gesprek. Afgelopen voorjaar nog uitte de Tweede Kamer haar zorgen over dit thema. Aan het begin van het nieuwe studiejaar is het goed om hier (opnieuw) bij stil te staan. Wetenschappelijk onderzoek doen en studeren in vrijheid is een groot goed. Daar moeten we ons voor blijven inzetten.
Het UAF zet zich al vele jaren in voor gevluchte wetenschappers en studenten, in samenwerking met kennisinstituten en organisaties in binnen- en buitenland. Zo is het UAF vanaf het begin (2018) betrokken bij het Hestia-programma voor gevluchte academici van de NWO. Die academici kunnen met een Hestiabeurs hun wetenschappelijke ambities of carrière voortzetten in Nederland.
Afgelopen mei was het UAF aanwezig bij een internationale conferentie van InSPIREurope, een samenwerkingsverband van tien organisaties die ondersteuning bieden aan gevluchte en bedreigde academici die al in Europa zijn. Deze internationale samenwerking krijgt een vervolg en het UAF overweegt zich daarbij aan te sluiten.
Het UAF biedt ook individuele begeleiding aan gevluchte wetenschappers in Nederland, zodat zij zichzelf verder kunnen ontwikkelen en een baan kunnen vinden die aansluit bij hun capaciteiten.
Talent mag niet verloren gaan
Geef gevluchte wetenschappers de kans zich te ontwikkelen. Met jouw donatie maak jij voor hen een wereld van verschil.
Help jij vluchtelingen op weg?