Twee jaar na het begin van de oorlog in Oekraïne is de toegang tot onderwijs voor ontheemde Oekraïners nog steeds onvoldoende geregeld.
Sinds 2022 kregen meer dan 100.000 Oekraïners een tijdelijke status in Nederland op basis van de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB). Binnen deze regeling is de toegang tot onderwijs (nog steeds) onvoldoende opgenomen. Samen met onderwijskoepels heeft het UAF hier herhaaldelijk aandacht voor gevraagd in politiek Den Haag.
Als Oekraïners hier willen studeren lopen ze tegen grote belemmeringen aan. Zo moeten ze vaak instellingscollegegeld betalen in plaats van het wettelijk collegegeld. Dit scheelt duizenden euro’s. Daarnaast hebben Oekraïense studenten geen recht op studiefinanciering. Deze belemmeringen zorgen ervoor dat het volgen van een opleiding in Nederland zeer moeilijk is. Het UAF vindt dat financiële barrières nooit in de weg mogen staan van de toegang tot onderwijs.
Aanvankelijk werd verondersteld dat Oekraïners hier tijdelijk zouden worden opgevangen. Maar inmiddels weten we dat het einde van de oorlog nog niet in zicht is. Het is belangrijk om mensen de mogelijkheid te geven zich te blijven ontwikkelen en niet tot stilstand te komen in Nederland. Dit draagt bij aan het vinden van passend werk op niveau. Want, ondanks dat veel Oekraïners in Nederland werken, blijkt dit vaak niet op hun eigen niveau aldus de resultaten uit het onderzoek ‘Hoge arbeidsparticipatie Oekraïense vluchtelingen maar vaak onder niveau’ gepubliceerd door ESB. In veel gevallen komen zij terecht in tijdelijke banen in de horeca of schoonmaak. Het UAF vindt dat de talenten van deze vluchtelingen hiermee niet tot hun recht komen.
Het is essentieel dat er landelijk financiële voorzieningen worden getroffen om de belemmeringen rondom onderwijs voor Oekraïense vluchtelingen weg te nemen. Het UAF zet zich samen met onderwijsinstellingen, de onderwijskoepels en vluchtelingenorganisaties in om de belemmeringen voor de toegang tot onderwijs te verkleinen voor alle vluchtelingen, ook uit Oekraïne.