UAF Zorgdag opnieuw druk bezocht

Zorgdag 2024

Voor gevluchte zorgprofessionals die bezig zijn om hun BIG-registratie te behalen, zodat zij hun vak (opnieuw) kunnen uitoefenen, organiseert het UAF jaarlijks een Zorgdag. Op zaterdag 23 maart werd opnieuw duidelijk dat deze bijeenkomst in een grote behoefte voorziet. In Utrecht, bij NSPOH, kwamen 74  deelnemers bij elkaar: gevluchte medici, vrijwilligers die zich in zetten als mentor en organisaties uit de zorgsector.  

Doel bijeenkomst

De UAF Zorgdag draagt bij aan de verdere ontwikkeling van gevluchte medici, zodat de realisatie van hun plannen en ambities een stap dichterbij komt. De deelnemers konden zichzelf informeren, vaardigheden oefenen, ervaringen uitwisselen en nieuwe contacten opdoen. Voor organisaties in de zorgsector is het ook een interessante gelegenheid om contact te leggen met deze medici. 

Simone Oskam, UAF-trajectbegeleider en plaatsvervangend dagvoorzitter: ‘Het was heel waardevol dat we organisaties en gevluchte medici konden verbinden met elkaar. Twee ziekenhuizen, UMC Utrecht en UMC Groningen, vertelden over de initiatieven die zij gestart zijn met statushouders om de grote tekorten aan te vullen in de zorg. Dat was informatief en inspirerend. Er werd ook volop genetwerkt. Eén van de studenten die ik begeleid bij het medisch assessment voor verpleegkunde, was erg blij om andere verpleegkundigen te ontmoeten met een vluchtelingachtergrond. Ook heeft ze kennisgemaakt met een mentor die haar in de komende tijd wil helpen met praktische vragen.’  

Uitdagingen

Eén van de uitdagingen waar gevluchte medici mee te maken hebben, is dat zij hun professionele netwerk opnieuw moeten vormgeven. Daarom werd de workshop aangeboden: ‘Jezelf profileren op LinkedIn: bereid jouw digitale netwerk uit’. Voor sommige deelnemers was dit spannend, want: hoe presenteer je jezelf aan mensen en organisaties die je nog niet kent?

De manier waarop artsen en patiënten hier met elkaar omgaan, is vaak wennen voor medici met een andere culturele achtergrond. Denk aan de Hollandse directheid, of patiënten die zelf (denken te) weten welke zorg ze nodig hebben na een zoektocht op internet. Dit terwijl een witte jas in andere culturen symbool staat voor gezag. Hierover ging de workshop ‘Praten met patiënten: de cultuur in de spreekkamer’.

Initiatieven voor statushouders 

Aan het inhoudelijke programma werkten allerlei organisaties en betrokkenen uit de zorgsector mee. Hartelijk dank daarvoor! We noemen hier voorbeelden:

  • Het CIBG, vertegenwoordigd door Avishka Kapoerchan-Niddha en Maartje van Vliet, informeerde de deelnemers over de erkenningsprocedure van buitenlandse zorgdiploma’s. Die erkenning is nodig voor de BIG-registratie (voor beschermde beroepen in de zorg).
  • Marga Witsenboer, docent/mentor bij het OLVG, en Abrar Kiwam, arts in opleiding die wordt begeleid door het UAF, vertelden over hun ervaringen als mentorkoppel. Hieruit bleek hoe waardevol mentoring kan zijn.
  • Twee geneeskundestudentes vertelden over hun initiatief: de Hechtstichting. Deze hebben ze opgericht omdat er tijdens de opleiding Geneeskunde weinig mogelijkheid is om te oefenen met hechten. In hun vrije tijd helpen ze (al of niet gevluchte) medestudenten hiermee op weg, door samen te oefenen met hechten. Niet op een mens, maar op een spons.

 

De UAF-Zorgdag is een gezamenlijk initiatief van het UAF en de Klankbordgroep Medische Mentoren en is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dank aan iedereen die een bijdrage heeft geleverd! 

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X

Mis helemaal niets, schrijf je in voor onze nieuwsbrief​

Ruim 16.000 mensen gingen je voor!

Wat kan je in je mailbox verwachten?

  • Persoonlijke en inspirerende verhalen van gemotiveerde vluchtelingen
  • Tips hoe jij je steentje kan bijdragen
  • Het laatste nieuws
  • Aankondiging van onze evenementen
Hidden
Optin nieuwsbrief