Het UAF pleit voor snellere toewijzing van BSN voor vluchtelingstudenten

student in bibliotheek

Op dit moment wachten bijna 18.000 statushouders en asielzoekers zes maanden tot wel anderhalf jaar op een burgerservicenummer (BSN). Het ontbreken van een BSN belemmert vluchtelingen in hun mogelijkheid om te werken, maar ook om aan een studie te beginnen. “Wij maken ons ernstige zorgen over deze achterstanden omdat het een cruciale stap naar snelle en duurzame integratie en participatie in de Nederlandse samenleving in de weg staat”, zegt Mirjam Huisman, directeur-bestuurder van Stichting UAF, de organisatie die zich inzet voor de begeleiding en ondersteuning van gevluchte studenten, professionals en wetenschappers.

BSN essentieel voor studie en werk

Veel gevluchte studenten die zich in Nederland willen inschrijven aan een onderwijsinstelling of een studiebeurs willen aanvragen, kunnen dit niet zonder een BSN. Het gevolg is dat zij lang moeten wachten voordat zij aan hun studie kunnen beginnen. Ook hun wil om bij te dragen aan onze samenleving komt in de wachtstand te staan. “Zonder BSN kunnen gevluchte studenten in Nederland eigenlijk niks, wat hun mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen ernstig belemmert,” aldus Huisman. “Voor vluchtelingen is onderwijs de sleutel om zich opnieuw nuttig te maken. De lange wachttijden voor een BSN staan hun participatie en deelname aan de samenleving onnodig in de weg. Dat is niet goed voor vluchtelingen én niet goed voor Nederland.”

Noodzaak tot actie

Het UAF roept de betrokken instanties en gemeenten op om prioriteit te geven aan de toewijzing van BSN’s aan statushouders en asielzoekers, met name aan degenen die zich willen inschrijven voor een opleiding. Huisman: “Onderwijs is een fundamenteel recht en de basis voor succesvolle participatie in de samenleving. Gelukkig zien we dat sommige gemeenten, zoals Amsterdam, zelf initiatieven hebben genomen om de achterstanden weg te werken, met succesvolle resultaten. Dit toont aan dat er oplossingen zijn – het is slechts een kwestie van prioriteit en middelen. Het zou ongelooflijk zonde zijn als duizenden mensen blijven wachten, terwijl zij klaarstaan om te studeren, te werken en bij te dragen aan de maatschappij.”

Blijvende ondersteuning door het UAF

Het UAF ondersteunt vluchtelingstudenten in hun toegang tot onderwijs, door persoonlijke begeleiding te bieden en hen te helpen met praktische zaken zoals het aanvragen van een BSN en andere formele vereisten. Huisman: “Er is echter dringend actie nodig van beleidsmakers om te voorkomen dat bureaucratische obstakels de toekomst van deze vluchtelingen verder vertragen.” Het UAF zet zich in voor een samenleving waarin vluchtelingen hun kennis, talenten en ambities kunnen ontwikkelen en inzetten, en pleit voor snellere procedures om hen zo snel mogelijk te laten studeren en werken.

Talent mag niet verloren gaan

Geef gevluchte studenten en professionals de kans zich te ontwikkelen. Met jouw donatie maak jij voor hen een wereld van verschil. 

Help jij vluchtelingen op weg?

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X