Brain waste: Talenten van hoogopgeleide vluchtelingen blijven te veel en te vaak onbenut

studenten

Op 17 januari verscheen dit artikel in het NRC over het grote tekort aan leraren en zorgverleners in Nederland. Duizenden hoogopgeleide migranten kunnen dit tekort helpen oplossen. In de praktijk moeten ze daarvoor tal van obstakels overwinnen. 

Voor dit artikel werd Mirjam Huisman, directeur-bestuurder van het UAF, geïnterviewd. 

 

Bovenstaand artikel is deel 2 van het tweeluik over dit onderwerp naar aanleiding van een anderhalf jaar durend onderzoek door het journalistiek onderzoekscollectief Lighthouse Reports. Op 9 januari berichtte NRC hierover in dit artikel. Daaruit blijkt dat hoogopgeleide migranten in Nederland en elders in Europa veel obstakels moeten overwinnen voordat ze aan de slag kunnen in een volwaardige baan op hun opleidingsniveau. Migranten werken in Nederland en elders in Europa naar verhouding vaak onder hun niveau, tegen een lager salaris en, vooral in Nederland, veel vaker met een tijdelijke aanstelling dan mensen die in het aankomstland geboren zijn. 

Enkele cijfers die in het artikel worden genoemd met betrekking tot de situatie in Nederland en die de urgentie van het UAF ondersteunen: 

Ongelijke beloning 

Als arbeidsmigranten evenveel betaald zouden krijgen als vergelijkbare werknemers die in Nederland zijn geboren zou de Nederlandse economie met 1,4 miljard euro groeien. 

Werkloosheid 

De werkloosheid onder hoogopgeleide migranten is twee keer zo hoog als onder mensen die in Nederland geboren zijn. 

Ook met een erkend diploma in Nederland is een migrant vaker werkloos dan een werknemer die in Nederland geboren is. Deze kloof is alleen in Zweden groter dan in Nederland 

Tijdelijke arbeidscontracten 

Hoogopgeleide migranten werken het vaakst met een tijdelijk arbeidscontract: ruim 24% tegenover ruim 15% onder mensen die in Nederland geboren zijn 

Overkwalificatie

Gediplomeerde arbeidsmigranten werken vaker onder niveau. Hoogopgeleide arbeidsmirgranten met een erkend buitenlands diploma zijn in Nederland vaker overgekwalificeerd voor de baan dan iemand die in Nederland geboren is. 

In 2024 begeleidde het UAF 4.146 gevluchte studenten, professionals en wetenschappers. 

Voor gevluchte zorgprofessionals biedt het UAF een begeleidingstraject op maat. Onderdeel hiervan zijn een cursus medische vaktaal, trainingen, persoonlijke begeleiding en financiële steun. In totaal begeleidden we in 2024 zo’n 446 gevluchte zorgprofessionals, waarvan een groot deel artsen en tandartsen. Ook geeft het UAF ondersteuning bij het medisch assessment. Dit doen we door hen te koppelen aan medische mentoren, zodat gevluchte zorgprofessionals praktijkervaring kunnen opdoen voordat zij hun BIG-registratie hebben. Het netwerk van medische mentoren verbindt werkgevers in de zorg met gevluchte zorgprofessionals en bevordert arbeidsmarktkansen en begeleiding op de werkvloer. 

Er is inmiddels ook een podcast verschenen naar aanleiding van deze tweeluik. Rami komt daarin aan het woord, hij werd begeleid door het UAF.

Talent mag niet verloren gaan

Geef gevluchte studenten en professionals de kans om zich te ontwikkelen. Met jouw donatie maak jij voor hen een wereld van verschil. 

Help jij vluchtelingen op weg?

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X

Mis helemaal niets, schrijf je in voor onze nieuwsbrief​

Ruim 16.000 mensen gingen je voor!

Wat kan je in je mailbox verwachten?

  • Persoonlijke en inspirerende verhalen van gemotiveerde vluchtelingen
  • Tips hoe jij je steentje kan bijdragen
  • Het laatste nieuws
  • Aankondiging van onze evenementen
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Optin nieuwsbrief