Zoals uit ervaring van het UAF al bekend is, bevestigt nu ook nieuw onderzoek dat vroegtijdig leren van de Nederlandse taal op een zo hoog mogelijk niveau een veel betere kans op werk schept voor nieuwkomers. Als Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF benadrukken wij daarnaast het belang van een Nederlands diploma voor een duurzame toegang tot passend werk.
Voor het onderzoek ‘Met beleid vooruit?’ is een groep (vooral Syrische) statushouders, die tussen 2014 en 2016 een verblijfsvergunning kreeg, gedurende langere tijd gevolgd. Het doel van dit onderzoek was om vast te stellen welke gevolgen het gevoerde beleid heeft gehad op hun positie in de maatschappij. Het rapport komt voort uit een samenwerking tussen het WODC, het CBS, het RIVM en de Erasmus Universiteit.
Sneller een betaalde baan
De ervaringen van het UAF sluiten nauw aan op de aanbevelingen uit het onderzoek. “Wij zien elke dag bij onze cliënten dat naarmate het taalniveau tijdens de inburgering hoger ligt, de kansen voor nieuwkomers stijgen om sneller een betaalde baan te krijgen. Een positief gegeven voor nieuwkomers en voor Nederland”, aldus Mirjam Huisman, directeur-bestuurder van het UAF. “Daarnaast is het verkrijgen van een Nederlands diploma volgens het UAF belangrijk om mensen passend en daarmee duurzaam aan het werk te krijgen.”
‘Belangrijke aanbeveling voor de politiek’
Het onderzoek onderstreept ook het belang van een goed georganiseerde asielopvang. Korte procedures, weinig verhuizingen en veel mogelijkheden tijdens de opvang en integratieperiode voor het leren van de Nederlandse taal en deelname aan (vrijwilligers)werk. Huisman: “Dat zijn belangrijke aanbevelingen die de politiek ter harte moet nemen. Op die manier kunnen we de participatie van gevlucht talent sneller, beter en duurzamer benutten voor de krappe Nederlandse arbeidsmarkt.”
Talent mag niet verloren gaan
Geef gevluchte studenten en professionals de kans zich te ontwikkelen. Met jouw donatie maak jij voor hen een wereld van verschil.
Help jij vluchtelingen op weg?