Bescherming bedreigde wetenschapper wordt steeds urgenter

Wetenschapper en Ewing

Op 24 en 25 mei nam het UAF deel aan een internationale conferentie in Berlijn. Ter ondersteuning van wetenschappers in gevaar werken tien organisaties, waaronder het UAF, samen in het project Inspire Europe. Aanwezig waren onder meer: Pause (Frankrijk), Alexander von Humboldt Foundation (Duitsland), Scholars at Risk (vestiging Italië) en diverse universiteiten en kennisinstellingen.

Gezamenlijk bieden we ondersteuning aan gevluchte en bedreigde academici die al in Europa zijn. Het UAF adviseert, ondersteunt en begeleidt deze wetenschappers in Nederland zodat zij zichzelf verder kunnen ontwikkelen en een baan kunnen vinden die aansluit bij hun capaciteiten.  

De betrokken organisaties hechten waarde aan uitwisseling en samenwerking, omdat zij vaak dezelfde uitdagingen tegenkomen: fondsen werven, een programma opzetten dat langjarig stand houdt en zorgen voor maatschappelijk en politiek draagvlak.
Budget vanuit de EU komt doorgaans pas beschikbaar als de nood hoog is, zo leert de ervaring, zoals bij de opvang en ondersteuning van vluchtelingen uit Oekraïne. Bovendien heeft deze steun een tijdelijk karakter. Structurele financiering van (toekomstige) aanvragen voor ondersteuning is lastiger te regelen. Hiervoor moet vaak een beroep worden gedaan op donateurs.

Een ander knelpunt is dat gevluchte wetenschappers die hun carrière hier willen voort zetten vaak geen aansluiting krijgen bij lopende onderzoeksprojecten op universiteiten. Niet elke universiteit realiseert zich dat deze academici óók een onderzoeksplek nodig hebben.
Academische vrijheid is een ander punt van zorg. Meer dan ooit verdient dit thema aandacht. Bij deze conferentie was de tijd te kort om hier nader op in te gaan, maar in de komende maanden staat dit thema hoog op de agenda. In juni lanceert de Europese unie een campagne over academische vrijheid, zodat hier meer aandacht voor komt. 

Ook hebben we onderzocht hoe het programma voor gevluchte wetenschappers een nieuwe impuls kan krijgen binnen onze organisatie en in Nederland. Zodra hier meer over te zeggen is, informeren we u hierover.

Coordination board meeting

Steunt u ons werk voor gevluchte wetenschappers?

Neem dan contact op met het UAF!

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X

Mis helemaal niets, schrijf je in voor onze nieuwsbrief​

Ruim 16.000 mensen gingen je voor!

Wat kan je in je mailbox verwachten?

  • Persoonlijke en inspirerende verhalen van gemotiveerde vluchtelingen
  • Tips hoe jij je steentje kan bijdragen
  • Het laatste nieuws
  • Aankondiging van onze evenementen
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Optin nieuwsbrief