Maastricht en het UAF verlengen samenwerking om drempels studerende statushouders te verlagen

ondertekenen convenant Maastricht 2023 wethouder Anita Bastiaans en Fatimazhra Belhirch

Gemeente Maastricht en Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF werken de komende drie jaar verder samen om drempels te verlagen voor statushouders die studeren of willen studeren. De samenwerking heeft als doel om statushouders met een kansrijk diploma te laten uitstromen vanuit de bijstand naar een betaalde baan. 

De afspraken, die sinds 2020 bestaan, zijn vandaag in een convenant verlengd. Het convenant werd ondertekend door wethouder Anita Bastiaans van inburgering en sociale zekerheid en directeur van het UAF Fatimazhra Belhirch. De samenwerking is erop gericht om drempels weg te nemen en kansen te creëren voor statushouders, om hun studie af te ronden of iets extra’s in te zetten om een goede kans te maken op de arbeidsmarkt.

Kansen vergroten

Het UAF begeleidt statushouders bij het kiezen, starten en afronden van een studie die past bij hun talenten. Ook helpt het UAF hen bij de oriëntatie op de arbeidsmarkt. Vaak hebben statushouders niet de kans gehad om in hun thuisland (af) te studeren of wordt hun diploma hier lager gewaardeerd of niet erkend. Door een passende studie te volgen, vergroten ze hun kans op een betaalde baan, zodat ze weer regie krijgen over hun eigen leven. Het UAF helpt hen verder om wegwijs te worden in het Nederlandse onderwijssysteem en helpt hen met financiële steun voor studiekosten, naast de bestaande regelingen van de overheid.

Ruimte vanuit participatiewet

Vanuit de gemeente wordt, in samenwerking met de consulenten vanuit de participatiewet, gekeken of er – onder voorwaarden – gestudeerd kan worden met behoud van de bijstandsuitkering en met vrijstelling van sollicitatieplicht. De gemeente financiert in deze samenwerking de begeleiding en bemiddeling vanuit het UAF. Deze worden bekostigd vanuit reguliere re-integratiemiddelen. Vorig jaar gingen zestien deelnemers aan de slag met een soortgelijk traject met het UAF. Een deel van hen stroomde halverwege het traject uit de bijstand, omdat zij, of hun partner, al parttime werk vonden.

'Veel statushouders hebben geen mogelijkheid om een opleiding of baan te vinden die aansluit bij hun kwaliteiten. Daar willen wij wat aan doen, zodat talenten niet verloren gaan en zij zich daarna blijvend kunnen inzetten voor de maatschappij, als het kan in hun eigen vakgebied en in onze regio.'

groepsfoto convenant Maastricht 2023 wethouder Anita Bastiaans, Fatimazhra Belhirch, Mohammed, Hossein

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X

Mis helemaal niets, schrijf je in voor onze nieuwsbrief​

Ruim 16.000 mensen gingen je voor!

Wat kan je in je mailbox verwachten?

  • Persoonlijke en inspirerende verhalen van gemotiveerde vluchtelingen
  • Tips hoe jij je steentje kan bijdragen
  • Het laatste nieuws
  • Aankondiging van onze evenementen
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Optin nieuwsbrief