Doen waar je goed in bent: kennis delen en opleiden

Marjoleine Zieck, hoogleraar International Refugee Law en Dean of Admissions Universiteit van Amsterdam

De UvA en het UAF hebben een lange geschiedenis samen. Het UAF werd met aanmoediging van de toenmalige rector van de UvA in 1948 opgericht. Vanaf toen werkten de UvA en het UAF nauw samen op het gebied van vluchtelingstudenten, Scholars At Risk en werkervaringsplaatsen voor afgestudeerde vluchtelingen. Nu er meer vluchtelingen naar Nederland komen, intensiveren de UvA en het UAF deze samenwerking.

Dichte grenzen, vluchtelingen die geen kant meer op kunnen: beelden waarvan we dachten dat die tot een voorbij verleden behoorden. Regie en vooral solidariteit lijken te ontbreken in Europa. Oplossingen lijken te zijn gericht op het afkopen, niet het delen van verantwoordelijkheid.

Een vorm van delen van verantwoordelijkheden op lokaal niveau is dat doen waar je goed in bent. Voor de Universiteit van Amsterdam betekent dit het opleiden van vluchtelingen die aan (de regio) Amsterdam worden toegewezen. Dit is in feite staande praktijk, maar vanwege de verwachte grotere aantallen, is besloten om in nauwe samenwerking met het UAF twee structurele programma’s te ontwikkelen.

Ontwikkelen van het trainingsprogramma

Het eerste is een ‘landingsprogramma’ voor vluchtelingstudenten: parallel aan de door hen gekozen bachelor- of masteropleiding volgen zij gedurende een semester gezamenlijk een programma dat bestaat uit studievaardigheden, taal en Nederlandse geschiedenis en cultuur. Het programma is enerzijds gebaseerd op de lange ervaring die de UvA heeft met internationale studenten – en hun vaak zeer uiteenlopende studieculturen – en anderzijds op de expertise van de wetenschappelijke staf op vele gebieden (variërend van de Gouden Eeuw tot ‘waarom fietst de Nederlander eigenlijk’?).

 – De kleinschaligheid zal nu plaats maken voor grotere groepen

Het tweede programma bestaat uit een werkervaringsstage voor academisch geschoolde vluchtelingen. Deze stage is gekoppeld aan een trainingsprogramma gedurende een semester, gericht op het zo goed mogelijk voorbereiden op de Nederlandse arbeidsmarkt. De UvA heeft lange ervaring met dergelijke projecten maar die waren tot dusver steeds zeer kleinschalig. De kleinschaligheid zal nu plaats maken voor grotere groepen, en het ontwikkelen van het trainingsprogramma geschiedt in samenwerking met onder andere het UAF.

 

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X

Mis helemaal niets, schrijf je in voor onze nieuwsbrief​

Ruim 16.000 mensen gingen je voor!

Wat kan je in je mailbox verwachten?

  • Persoonlijke en inspirerende verhalen van gemotiveerde vluchtelingen
  • Tips hoe jij je steentje kan bijdragen
  • Het laatste nieuws
  • Aankondiging van onze evenementen
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Optin nieuwsbrief