Fatimazhra Belhirch is per 1 april 2022 de nieuwe directeur-bestuurder van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Hiervoor was zij werkzaam bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, onder meer als eerste adviseur van de Minister voor Buitenlandse Handel & Ontwikkelingssamenwerking. Fatimazhra Belhirch volgt Mardjan Seighali op, die zich negen jaar lang op inspirerende wijze heeft ingezet voor de belangen van gevluchte studenten en professionals.
‘Mijn passie is een positief verschil maken in de samenleving’, zegt Fatimazhra Belhirch. ‘Daarbij gaat het om gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid. Daarom zet ik mij al jaren in voor maatschappelijke thema’s die mij aan het hart gaan: mensenrechten, de positie van vluchtelingen, een meer humane samenleving en kansengelijkheid. In mijn nieuwe rol voor het UAF komen deze thema’s samen. Ik ben dan ook zeer gemotiveerd om mijn ervaring in te zetten voor deze mooie organisatie.’
Positie van vluchtelingen
Fatimazhra Belhirch behaalde een doctoraal in Privaat- en Bedrijfsrecht aan de Erasmus Universiteit en een Master in International & European Law aan de Universiteit van Amsterdam. Zij brengt brede ervaring mee, heeft een omvangrijk netwerk en beschikt over veel kennis van het vluchtelingenvraagstuk en conflictgebieden. Zij heeft bij mensenrechtenorganisaties gewerkt in binnen- en buitenland, zoals Amnesty International, waar ze zich onder andere heeft ingezet voor het verbeteren van de positie van vluchtelingen.
Fatimazhra Belhirch bekleedt diverse bestuurlijke en toezichthoudende functies, onder meer in het onderwijs, de cultuur en de charitatieve sector. Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zij verschillende functies bekleed met als laatste positie die van Particulier Secretaris van de Minister voor Buitenlandse Handel & Ontwikkelingssamenwerking (Sigrid Kaag en Lilianne Ploumen).
Verheugd met benoeming
‘Ik ben zeer verheugd met de benoeming van Fatimazhra Belhirch en ben dankbaar voor het geweldige werk dat Mardjan Seighali de afgelopen jaren voor het UAF gedaan heeft, zegt Maarten van Beek, voorzitter van de Raad van Toezicht: ‘Nog steeds vluchten mensen voor oorlogen en dictaturen, in allerlei delen van de wereld. De actualiteit maakt dit pijnlijk duidelijk, net als de conflicten in landen als Syrië, Afghanistan, Jemen. Wat het UAF doet voor gevluchte studenten en professionals blijft noodzakelijk en maakt in veel gevallen het verschil, want onderwijs en werk zijn belangrijke bouwstenen voor ons bestaan. Fatimazhra heeft de juiste kwaliteiten en passie om het UAF in de komende jaren te leiden. ’
Maak kennis met het UAF
Jaarlijks begeleiden we gemiddeld 3.800 gevluchte studenten en professionals. Op slimme en effectieve manieren bieden we ze kansen om zich verder te kunnen ontwikkelen op het gebied van studie en werk.
We zijn ervan overtuigd dat íedereen die zijn kennis kan benutten, betekenisvol is in Nederland. Dáárom maken we ons daar sterk voor.