Fotoverslag geslaagde UAF Live! en UAF-Award

UAF Live! alle afstudeerders op het podium

Op dinsdag 8 november was het jaarlijkse UAF Live! Tijdens dit jaarlijkse evenement besteden we aandacht aan de kansen én mogelijkheden maar ook de belemmeringen die gevluchte studenten en professionals in Nederland tegenkomen.

In haar openingspeech gaf UAF directeur Fatimazhra Belhrich aan blij te zijn dat UAF Live! ook weer echt live kon plaatsvinden, na twee online edities. In haar speech benadrukte ze verder waar het UAF zich al bijna 75 jaar voor inzet, en blíjft inzetten: “De opdracht van het UAF is -al bijna 75 jaar- om talent laten bloeien. We willen vluchtelingen de kans te geven om hun talenten te benutten, hun ambities waar te maken, de regie over hun eigen leven – terug – te nemen.  Dat is niet alleen hun recht, hun mensenrecht, maar ook onze mensenplicht.”

 

Keynote speech van Anne-Marijke Podt en paneldebat

Daarvoor had moderator Danny Ghosen (journalist en programmamaker) de ruim 150 aanwezigen welkom geheten en Jonne Arnoldussen (Managing Director van de Nationale Postcode Loterij en VriendenLoterij) geïntroduceerd. Jonne was verheugd UAF Live! te mogen hosten in het auditorium van hun organisatie, een prachtig kantoorgebouw wat wordt gezien als het meest duurzaamste gerenoveerde pand van Nederland.De keynote speech werd verzorgd door Tweede Kamerlid Anne-Marijke Podt, waarin ze sprak over haar initiatiefnota ‘Meedoen vanaf Dag 1’ en hoe we kunnen zorgen dat we de talenten van nieuwkomers laten bloeien. Wat Anne-Marijke betreft gaan we het anders doen. Aan het werk, naar school en Nederlands leren. Vanaf dag één. Dat helpt asielzoekers, want velen willen niets liever dan de handen uit de mouwen steken en werken aan een toekomst. Ook helpt het de Nederlandse samenleving omdat de kracht, kunde en mogelijkheden van deze nieuwkomers vanaf de start worden benut. (Bron: Initiatiefnota.)

In het paneldebat werd dit onderwerp verder besproken door Rachelle van Daalen (Programmamanager Diversiteit & Inclusiviteit bij ProRail). Rachelle: ‘Deel succesverhalen binnen je organisatie.’En: ‘Wij benaderen UAF’ers gewoon als ProRailers.’ Leendert de Bell (Bijzonder lector bevorderen van duurzame arbeidsparticipatie van vluchtelingen; een samenwerking tussen de Hogeschool Utrecht en het UAF): ‘Het opschalen van leerwerktrajecten is een volgende stap die we gezamenlijk moeten zetten.’ En journaliste en oud-manager NS &Ikea Somajeh Ghaeminia: Somajeh adviseert bedrijven: ‘Zorg dat je niet te veel eisen stelt, die fout maakten wij bij Ikea zelf eerst ook. Kijk per persoon naar wat er nodig is.’ En een tip voor de vluchteling: ‘Blijf geloven in jezelf.’

 

De opdracht van het UAF is -al bijna 75 jaar- om talent te laten bloeien.

Uitreiking UAF-Award

Tijd voor de uitreiking van de UAF-Award. De prijs staat symbool voor de kennis, vaardigheden en doorzettingsvermogen van vluchtelingen die een nieuwe toekomst in Nederland opbouwen. Uit de duizenden vluchtelingen die het UAF begeleidt werden tientallen mensen voorgedragen voor nominatie. Hieruit zijn zes genomineerden geselecteerd op basis van studie- en werkprestaties én maatschappelijke betrokkenheid. De verkiezing kwam tot stand op basis van een juryrapport én stemmen van het publiek.

Juryvoorzitter Aart Jan de Geus benadrukte dat het geen eenvoudige klus was: “Bij ieder verhaal denk je ‘dit is de beste, deze verdient de UAF-Award’. En dan las je de volgende en kreeg je datzelfde idee. De zes genomineerden hadden stuk voor stuk een speciaal verhaal.”


Lobna Abdo wint UAF-Award 2022

Aart Jan de Geus: “Dat Lobna een passie voor taal ontdekt en dan als nieuwkomer ook nog een taalexpert wordt in een andere taal, is erg bijzonder. Dat werk en studie ontzettend belangrijk zijn voor Lobna blijkt wel uit haar enorme drive en is bewonderenswaardig. Een inspirerend voorbeeld van doorgaan bij afwijzing en eigen pad bewandelen.”

Lobna (46) kwam in 2017 vanuit Syrië naar Nederland en werkt als gemeentelijk beleidsadviseur op het gebied van Inburgering en Taal bij de gemeente Amsterdam. Daarnaast studeert ze aan de Universiteit van Amsterdam, met als focus NT2 (Nederlands als tweede taal) en meertaligheid. Zij is de eerste nieuwkomer op de UvA die deze master doet. Haar ambitie hiermee is duidelijk: het NT2-onderwijs verbeteren en beter laten aansluiten op de belevingswereld van nieuwkomers. “Ik word een voorvechter van de Nederlandse taal.”

Bekijk hier alle foto’s. 

Vorige slide
Volgende slide

Talent mag niet verloren gaan

Geef gevluchte studenten en professionals de kans zich te ontwikkelen. Met jouw donatie maak jij voor hen een wereld van verschil. 

Help jij vluchtelingen op weg?

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X

Mis helemaal niets, schrijf je in voor onze nieuwsbrief​

Ruim 16.000 mensen gingen je voor!

Wat kan je in je mailbox verwachten?

  • Persoonlijke en inspirerende verhalen van gemotiveerde vluchtelingen
  • Tips hoe jij je steentje kan bijdragen
  • Het laatste nieuws
  • Aankondiging van onze evenementen
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Optin nieuwsbrief