Geslaagd, klaar voor het hoger onderwijs!

Fotografie Eelkje Colmjon.

Net voor de zomer worden overal in het land successen gevierd van geslaagde studenten in het hoger onderwijs. Zo mochten door het hele land ook gevluchte studenten en professionals hun diploma of certificaat ophalen. Een knappe prestatie, want in het afgelopen studiejaar hadden ze nog steeds te maken met online lessen en onderwijs op afstand. 

 

Voorbereidend Jaar Leiden

Op woensdag 30 juni was de feestelijke afsluiting van het Voorbereidend Jaar Leiden (VJL). Er klonk muziek, er waren toespraken, er werden certificaten uitgereikt en er waren vooral veel stralende gezichten. 

Na de zomer beginnen 21 studenten uit 10 landen met hun volgende stap: een opleiding in het hbo, op de universiteit of in een specialisatie. Gefeliciteerd allemaal en veel succes met jullie studie! 

Het Voorbereidend Jaar Leiden is een pre-bachelor (of pre-master, of zelfs pre-specialisatie!) voor gevluchte studenten met een studiewens. Er is volop aandacht voor onder meer taalvaardigheid, studievaardigheden en ontbrekende vakken in het pakket.

Hildegard Wijdeveld, coördinator VJL: ‘In dit corona-studiejaar hebben ze zó hard gewerkt, vanuit huis, achter de laptop: elkaar steunend, met humor, warmte en support!’  

Het VJL bestaat 5 jaar. Het is een gezamenlijk onderwijsprogramma van  Universiteit Leiden en Hogeschool Leiden. Het UAF geeft als partner in het programma een financiële bijdrage. 

Sinds 2016 hebben 125 studenten aan het programma deelgenomen. Hiervan is 75% succesvol ingestroomd in het hoger onderwijs. Het voorbereidend taalschakelonderwijs valt niet onder studiefinanciering. Het cursusgeld wordt meestal betaald uit het inburgeringsbudget van de overheid. Het UAF geeft belangrijke en onmisbare ondersteuning aan de studenten waar dit nodig is, voor bijvoorbeeld extra cursussen of reiskosten.

Alfa-college in Groningen

Op 8 juli was een certificaatuitreiking bij het Alfa-college in Groningen, waar het UAF al een tijd mee samenwerkt. In de Schakelklas rondden 25 deelnemers het traject  succesvol af. Zij stromen na de zomer door naar een mbo-opleiding (niveau 3 of 4). 

Eén van hen is Reem (17 jaar), die gevoel heeft voor poëzie: ‘Als je het echt graag wilt kun je alles zijn. Kun je alles doen, groot of klein. Gaan er deuren open, blijken er weggetjes te zijn.’ Na de zomer begint Reem met de opleiding tot Doktersassistent.

Voor het Voorbereidend Jaar slaagden 13 deelnemers. Zij starten in september met een opleiding op de Hanzehogeschool of de Rijksuniversiteit Groningen.

Eén van hen was Loulia (uit Syrië). In haar speech zei ze: ‘Dit jaar heb ik de eerste stap van mijn droom bereikt. Ik hoop dat jullie nu ook een stapje dichter bij jullie dromen zijn.’ Loulia gaat na de zomer Medische Diagnostiek studeren aan de Hanzehogeschool.

Een andere studente, Razan (uit Syrië), vertelde: ‘Een land, een taal, een stad, mensen, een levensstijl, een ander onderwijssysteem, alles was nieuw en moeilijk in het begin, kostte veel energie en drie jaar.’ ‘Ondanks alle obstakels, moeilijkheden en angst die ik ervaarde, eindigde het met veel plezier en een onbeschrijfelijk gevoel van trots.’ Razan begint in september met de studie Built Environment aan de Hanzehogeschool. 

Marielle Bieleman, coördinator: ‘Een prachtig resultaat, zeker gezien de beperkingen die de coronamaatregelen ons dit jaar oplegden. Ik ben echt trots op al onze studenten.’

Taal- en schakeljaar bij de HAN

HAN_geslaagd voor taalschakeljaar

Op 8 juli kregen alle deelnemers aan het taal- en schakeljaar hun certificaat van het HAN Talencentrum. Dat was de kroon op een jaar lang hard werken aan o.a. de Nederlandse taal, studievaardigheden en ontbrekende vakken in hun pakket. Vaak vanuit de thuissituatie en met online onderwijs. Nu voldoen ze aan de toelatingseisen voor vervolgonderwijs en komen hun toekomstplannen dichterbij. Knap werk, gefeliciteerd allemaal!

Na de zomer beginnen de studenten allemaal met een vervolgopleiding. De meesten gaan naar de hogeschool, een enkeling naar het mbo of de universiteit.

Wat hun studieplannen zijn? Dat is heel verschillend. Eén student is aangenomen bij de opleiding Mondzorgkunde (wat op zich al een prestatie is), andere studenten starten met Biomedische technologie, Rechten, Civiele techniek, ICT en Bouwkunde.

Een van de studenten praatte de anderen alvast moed in: ‘Geef nooit op, je droom is altijd dichtbij!’

Wat doet het UAF?

Deelname aan schakeljaren valt niet onder studiefinanciering. Het lesgeld wordt betaald door het UAF, de onderwijsinstelling en uit het DUO-budget (voor inburgeraars). Het UAF vergoedt ook reiskosten voor de deelnemers, zodat deze kosten geen belemmering vormen om mee te doen.

Fotografie Voorbereidend Jaar Leiden (Eelkje Colmj) en HAN Talencentrum

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X

Mis helemaal niets, schrijf je in voor onze nieuwsbrief​

Ruim 16.000 mensen gingen je voor!

Wat kan je in je mailbox verwachten?

  • Persoonlijke en inspirerende verhalen van gemotiveerde vluchtelingen
  • Tips hoe jij je steentje kan bijdragen
  • Het laatste nieuws
  • Aankondiging van onze evenementen
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Optin nieuwsbrief