Jaarverslag 2020: veerkrachtig en wendbaar

Jaarverslag UAF 2020

2020 was een ongewoon jaar. Toch hebben we dankzij de inzet en betrokkenheid van velen weer mooie successen behaald. Er deden 1.450 vluchtelingen een beroep op het UAF voor ondersteuning. 1.144 van hen gingen van start met een modulair begeleidingstraject dat aansluit bij hun talenten en ambities. In totaal hadden we gemiddeld 3.778 vluchtelingen in begeleiding die samen 4.809 begeleidingsmodules volgden. Aan 65% van hen gaven we financiële steun ter aanvulling op bestaande voorzieningen. 

2020 was natuurlijk een coronajaar, maar vooral een jaar waarin we – ondanks alles – zijn doorgegaan. Zo gingen we onvermoeibaar door met de belangenbehartiging voor gevluchte zorgprofessionals die geen toegang krijgen tot banen in de zorg. Een kwestie waar een lange adem voor nodig is, maar we hebben iets in gang gezet.

Belangrijkste resultaten 

  • 753 studiestarters 
  • 225 afgestudeerden 
  • 263 betaalde banen 
  • 37 plaatsingen van bedreigde wetenschappers

Hamzah Eiz Aldin (29, uit Syrië) kwam in 2015 met een afgeronde opleiding Tandheelkunde naar Nederland. Maar om hier als tandarts aan de slag te kunnen, moest hij eerst het medisch assessment afronden, een lang proces met veel examens. Vijf jaar later werkt hij als tandarts in een praktijk in Zaandam. ‘Ik studeerde soms twaalf uur per dag. Het was zwaar, maar je kent jezelf. Diep van binnen weet je of je iets kan of niet.’ 

Pleitbezorging op nationaal niveau 

Om ervoor te zorgen dat kennis- en talentontwikkeling van vluchtelingen de ruimte krijgt signaleren we knelpunten bij de overheid en dragen we actief oplossingen aan. Dit doen we samen met partners in het onderwijs en maatschappelijke organisaties. 

In 2020 waren dit de belangrijkste speerpunten: 

  • Extra studietijd bij vertraging door coronamaatregelen 
  • Betere begeleiding van gevluchte zorgprofessionals 
  • De inrichting van en hiaten in de nieuwe inburgeringswet

In 2020 heb ik op verzoek van het UAF geholpen bij de opzet van een ronde tafel die ging over de vraag: hoe kunnen we ervoor zorgen dat gevluchte professionals met een medische achtergrond in Nederland aan het werk kunnen? In dat contact werd mij opnieuw duidelijk hoe belangrijk de gidsfunctie van het UAF is voor deze en andere professionals.

Impact meten 

Wat de impact van ons werk op de korte termijn is, weten we. Met gerichte begeleiding dragen we bij aan verdere ontwikkeling, onderwijs- en baankansen. Om beter in beeld te krijgen wat de impact op de lange termijn is, verdiepten we ons in het meten van impact. Wat is het? Hoe doe je dit goed? We stelden een Theory of Change op en interviewden twintig alumni. In het komende jaar ronden we dit kwalitatieve onderzoek af. Ook maakten we een begin met het ontwikkelen van een methodiek om structureel de lange termijnimpact van ons werk te meten. 

Bekijk hier het jaarverslag 2020

Meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u met ons in gesprek? Onze relatiemanagers Jet van Beuningen, Wendy Heezen en Nienke Mauritz staan u graag te woord. Neem contact op via 030 – 252 08 35 of stuur een e-mail aan communicatie@uaf.nl

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X

Mis helemaal niets, schrijf je in voor onze nieuwsbrief​

Ruim 16.000 mensen gingen je voor!

Wat kan je in je mailbox verwachten?

  • Persoonlijke en inspirerende verhalen van gemotiveerde vluchtelingen
  • Tips hoe jij je steentje kan bijdragen
  • Het laatste nieuws
  • Aankondiging van onze evenementen
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Optin nieuwsbrief