Maatregelen kabinet slecht voor participatie statushouders

Emotie man

De gelekte maatregelen van het kabinet gaan zorgen voor stilstand of vertraging om voor erkende vluchtelingen een bijdrage te leveren aan de Nederlandse samenleving. Dat is de inschatting van het UAF. ‘In plaats van inzetten op mogelijkheden en kansen door middel van onderwijs wordt hen het perspectief om deel te nemen aan de samenleving ontnomen’, zegt Mirjam Huisman, directeur-bestuurder van het UAF.

Huisman: ‘De voorgenomen maatregelen dragen absoluut niet bij aan participatie van gevluchte mensen. Terwijl er een schreeuwend tekort aan werknemers is in diverse sectoren zoals de zorg, het onderwijs en de techniek. Sterker nog, hardwerkende mensen met een vluchtelingachtergrond die inmiddels hun draai hebben gevonden, gaan door dit kabinet mogelijk worden uitgezet. Dat is verspilling van talent en middelen. Los nog van de menselijke kant.’

Averechts effect

Maatregelen zoals het afschaffen van de asielvergunning voor onbepaalde tijd, het verkorten van de looptijd van de vergunning voor bepaalde tijd naar drie jaar, vindt Huisman beschamend. ‘Deze maatregelen hebben een averechts effect op het realiseren van snelle, duurzame en volwaardige participatie van erkende vluchtelingen aan onze samenleving. Zo verkwisten we talent. Dat is niet goed voor vluchtelingen én niet goed voor Nederland.’ Ook heeft Huisman geen goed woord voor het loslaten van de taakstelling voor gemeenten om vergunninghouders te huisvesten: ‘De opvang zit al vol met mensen die eindeloos moeten wachten. Dat wordt alleen maar erger.’

Perspectief ontnomen

Het UAF laat al ruim 75 jaar zien hoe Nederland gevlucht talent kan benutten. Wij zetten ons in voor een samenleving waarin vluchtelingen hun kennis, talenten en ambities kunnen ontwikkelen en inzetten en daarmee ook bijdragen aan de samenleving. Huisman: ‘In plaats van gebruik te maken van het potentieel van statushouders wordt hen met deze asielnoodmaatregelenwet elke kans op perspectief ontnomen’.

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X