Meer budget voor onderwijsroute, maar we zijn er nog niet.

uaf_blessing_sblanchard

Goed nieuws voor inburgeraars met een studiewens: het budget voor de onderwijsroute gaat omhoog. In 2022 komt er €15 miljoen bij en in 2023 €9 miljoen. Dit schrijft Staatssecretaris Dennis Wiersma in deze brief aan de Tweede Kamer. We zijn er nog niet, maar voor de korte termijn is dit positief.

Het UAF heeft zich de afgelopen jaren sterk gemaakt voor meer budget voor de onderwijsroute. We kregen signalen van schakeljaren dat zij zich niet inschreven op de aanbestedingen van gemeenten, omdat zij het budget te laag vonden. We zijn blij dat de onderwijsroute nu van start kan gaan, maar we zijn er nog niet.

Het UAF vindt het belangrijk dat de onderwijsroute ook op de lange termijn wordt geborgd. Daarnaast vinden wij dat reiskosten van en naar onderwijsinstellingen vergoed moeten worden. Nu vormen deze kosten een obstakel.

Maak reiskostenvergoeding onderdeel van leerroute

Om de onderwijsroute daadwerkelijk tot een succes te maken, is het noodzakelijk om reiskosten van inburgeraars van en naar de onderwijsinstellingen te vergoeden. De bijzondere bijstand, waarover de gemeente beschikt, is hiervoor niet de oplossing zoals wordt gesuggereerd. 

Voor de studenten die het UAF begeleidt vergoeden wij het grootste deel van de reiskosten. Gemeenten vergoeden in veel gevallen slechts een klein deel. Wij vinden het belangrijk dat hier een structurele oplossing voor komt. 

Gemeenten hebben de taak om een passende leerroute aan te bieden aan elke inburgeraar. Reizen van en naar de onderwijsinstelling zouden daarbij moeten horen. Daarom zeggen wij: maak een reiskostenvergoeding onderdeel van de leerroute. 

Voortbestaan onderwijsroute op de lange termijn

We zijn blij dat er geld bijkomt voor 2022 en 2023, want nu kan de onderwijsroute van start. Waar het ons óók om gaat, is dat de onderwijsroute op de lange termijn blijft bestaan. Onderwijsinstellingen hebben zekerheid nodig om hun inburgeringsaanbod en schakeljaren in de lucht te kunnen houden. 

Het UAF blijft actief meedenken met de ministeries van SZW en OCW en de fractievoorzitters inburgering en integratie, net zolang totdat ook de resterende obstakels zijn weggenomen.   

Meer weten?

Bekijk de FAQ’s.

Samen sterk voor een duurzame start richting studie of werk

Het UAF biedt waar mogelijk ondersteuning aan gemeenten. Hierbij ligt de focus op trajecten voor hoger opgeleide statushouders. Bekijk ons aanbod voor gemeenten of neem contact op via 030 – 252 08 35.

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X

Mis helemaal niets, schrijf je in voor onze nieuwsbrief​

Ruim 16.000 mensen gingen je voor!

Wat kan je in je mailbox verwachten?

  • Persoonlijke en inspirerende verhalen van gemotiveerde vluchtelingen
  • Tips hoe jij je steentje kan bijdragen
  • Het laatste nieuws
  • Aankondiging van onze evenementen
Hidden
Optin nieuwsbrief