Tien statushouders met een passie voor het kappersvak volgen een verkorte avondopleiding tot hairstylist. In november – als ze hun stage hebben afgerond en hun Nederlandse diploma op zak hebben – zijn ze klaar voor het echte werk in een kapsalon. Gisteren bracht Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een bezoek aan de kappers-in-spé in Amersfoort. Aansluitend sprak hij met de initiatiefnemers, L’Oréal, de Nederlandse Kappersakademie en de Stichting voor Vluchtelingen-Studenten UAF, over de meerwaarde van dit pilotproject voor de deelnemers en de samenleving.
De betrokken organisaties hebben de pilot opgezet omdat zij willen investeren in de kennis en kunde die vluchtelingen meebrengen. De combinatie van leren en werken is bovendien een relatief korte en tegelijkertijd duurzame route naar een baan. Minister Koolmees van SZW was onder de indruk van het enthousiasme en de inzet van de deelnemers: ‘Dit is een mooi voorbeeld van een kleinschalig initiatief dat er voor zorgt dat mensen die hier mogen blijven, ook mee kunnen doen. Het is beter dat statushouders hun vak weer kunnen uitoefenen dan dat zij afhankelijk blijven van een bijstandsuitkering. Voor henzelf en voor de samenleving.’
De meeste deelnemers hebben al ervaring in het kappersvak, sommigen zien een droom werkelijkheid worden. De nieuwkomers zijn bijna allemaal boven de dertig jaar en hebben geen recht meer op studiefinanciering. Een voltijdopleiding volgen is daarom vrijwel onmogelijk. De pilot biedt de mogelijkheid om een intensieve avondopleiding tot Hairstylist II te combineren met stages of een bijbaan. De opleiding levert een diploma op waarmee zij aan de slag kunnen bij Nederlandse kapsalons.
Eén van de deelnemers is Yehya, gevlucht uit Syrië en woonachtig in Amsterdam: ‘Ik heb als visagist voor veel bekende merken gewerkt. Ik ben graag creatief bezig en als hairstylist en visagist kan dat. Zonder deze opleiding had ik geen kans om hier snel een baan te vinden. Nu denk ik dat het me gaat lukken.’
Zicht op werk
Over twee maanden zijn de kappers klaar om de arbeidsmarkt op te gaan. Statushouders missen in de beginperiode een professioneel netwerk en daarom krijgen ze, voor zo ver nodig, ondersteuning van de kappersbranche en het UAF bij het zoeken naar een baan.
Het UAF signaleert dat er veel behoefte is aan dit soort leerwerktrajecten die aansluiten bij de kennis en ervaring die vluchtelingen meebrengen. Zowel onder nieuwkomers als onder werkgevers. De trajecten bieden de nieuwkomers binnen afzienbare tijd zicht op een baan en in veel sectoren is een groeiend tekort aan vakmensen. Samen met werkgevers en opleidingsinstituten ontwikkelt het UAF daarom nieuwe leerwerktrajecten in bijvoorbeeld de techniek, de zorg en het onderwijs.
Fotografie: Sahar Jahish