Onderwijskoepels en het UAF bezorgd over onderwijsroute voor inburgeraars

Samen kom je verder! Accenture doet mee met mentoring

Nog steeds is er onzekerheid over de onderwijsroute voor inburgeraars. Op papier ziet het er goed uit en kan elke inburgeraar zich met een taalschakeltraject voorbereiden op een studie (mbo/ hbo/ wo). Maar over de financiële kant van het verhaal is nog steeds geen duidelijkheid. Krijgen gemeenten ook ná 2022 voldoende budget om taalschakeltrajecten voor inburgeraars te bekostigen? Hier is nog geen besluit over genomen. Daarom hebben de MBO Raad, de Vereniging Hogescholen, de Universiteiten van Nederland en het UAF een brief gestuurd aan de Vaste Kamercommissie van SZW.

In de brief uiten we onze zorgen over de financiering van de onderwijsroute op de lange termijn. Wij vinden dat het budget voor taalschakeljaren voor ten minste drie jaar gegarandeerd moet zijn. Dit geeft zekerheid voor onderwijsinstellingen en biedt ruimte om een structurele oplossing uit te werken. Zonder voldoende budget voor de komende jaren komt er geen landelijk dekkend aanbod van taalschakeljaren. Inburgeraars die onderwijs willen volgen zijn daar straks de dupe van en dat zou een verspilling van talent zijn.  

In een mail aan de woordvoerders in de Tweede Kamer onderstreept het UAF de urgentie als volgt: ‘Het streven is om een landelijk dekkend aanbod van voorbereidende taalschakeltrajecten tot stand te laten komen, maar dit zal stuklopen op de huidige financiële middelen die ontoereikend zijn. (…) Via deze weg wil ik u nog eenmaal op het hart drukken om pal te staan voor het verzilveren van talent van statushouders via de Onderwijsroute. Wetgeving is niet louter symbolisch.’ 

Op 20 april is er een debat in de Tweede Kamer over integratie en inburgering. Wij blijven de belangen van inburgeraars, onder wie gevluchte studenten, actief onder de aandacht brengen. Net zo lang totdat hun onderwijskansen gegarandeerd zijn.  

Meer weten?

Eline Dragt, beleidsmedewerker gemeenten

‘Ik denk graag mee over hoe we in jouw gemeente het verschil kunnen maken, zodat hoogopgeleide vluchtelingen een duurzame start maken op de arbeidsmarkt.’

Neem contact op via 030 – 252 08 35.

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X

Mis helemaal niets, schrijf je in voor onze nieuwsbrief​

Ruim 16.000 mensen gingen je voor!

Wat kan je in je mailbox verwachten?

  • Persoonlijke en inspirerende verhalen van gemotiveerde vluchtelingen
  • Tips hoe jij je steentje kan bijdragen
  • Het laatste nieuws
  • Aankondiging van onze evenementen
Hidden
Optin nieuwsbrief