UAF herstart Nederlandse sectie van Scholars at Risk

Ondertekenen Memorandum of Understanding met Scholars at Risk

Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF heeft een Memorandum of Understanding ondertekend met Scholars at Risk (SAR) New York. Hiermee wordt het UAF de coördinator van SAR Nederland, waarmee de Nederlandse sectie van dit internationale netwerk wordt herstart.

Na een langdurig proces is een belangrijke mijlpaal bereikt: bedreigde wetenschappers kunnen voortaan weer individueel worden begeleid door het UAF. Dit omvat ondersteuning bij het vinden van onderzoeksposities, bescherming van academici in nood en het bevorderen van academische vrijheid in Nederland.

Het recente Free to Think-rapport van SAR New York (2024) benadrukt dat academische vrijheid wereldwijd onder druk staat. In verschillende delen van de wereld worden wetenschappers bedreigd, vervolgd en zelfs gevangengezet vanwege hun onderzoek of kritische geluiden.

Met de ondertekening van deze samenwerkingsovereenkomst neemt het UAF de coördinatie van SAR Nederland op zich. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met Nederlandse universiteiten en andere SAR-leden, waarbij gezamenlijk activiteiten worden georganiseerd ter ondersteuning van gevluchte en bedreigde wetenschappers.

Het UAF biedt al individuele begeleiding en financiële steun aan gevluchte wetenschappers. Nu zet de organisatie zich opnieuw actief in om bedreigde academici te ondersteunen, zodat hun talent niet verloren gaat. Voor velen is dit een cruciale stap om hun wetenschappelijke carrière in veiligheid voort te zetten.

Het UAF is nog dringend op zoek naar partners die dit programma financieel kunnen ondersteunen. Neem contact op via info@uaf.nl.

Scholars at Risk is een wereldwijd netwerk van meer dan 600 instellingen voor hoger onderwijs in meer dan 40 landen. Dit netwerk stelt wetenschappers in staat om, ondanks dreiging en vervolging, hun werk voort te zetten in een veilige omgeving.

Talent mag niet verloren gaan

Geef gevluchte studenten en professionals de kans zich te ontwikkelen. Met jouw donatie maak jij voor hen een wereld van verschil. 

Help jij vluchtelingen op weg?

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X

Mis helemaal niets, schrijf je in voor onze nieuwsbrief​

Ruim 16.000 mensen gingen je voor!

Wat kan je in je mailbox verwachten?

  • Persoonlijke en inspirerende verhalen van gemotiveerde vluchtelingen
  • Tips hoe jij je steentje kan bijdragen
  • Het laatste nieuws
  • Aankondiging van onze evenementen
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Optin nieuwsbrief