Donderdag mochten twee groepen deelnemers aan de kappersopleiding voor statushouders hun diploma in ontvangst nemen, in Amsterdam en in Amersfoort. De meesten van hen brachten al ervaring in het kappersvak mee uit hun vaderland. Met dit diploma komt een baan op de Nederlandse arbeidsmarkt snel in zicht en sommige deelnemers hebben al werk gevonden. De opleiding is een initiatief van L’Oréal Nederland, de Nederlandse Kappersakademie en het UAF.
Een dergelijke aanpak in een (krapte)sector, waarbij leren en werken hand in hand gaan, is een duurzame investering in kennis en talent. Iedereen plukt er de vruchten van: de individuele deelnemers, de bedrijven en de samenleving.
In Amsterdam werd het initiatief dan ook van harte ondersteund door de gemeente. Rutger Groot Wassink (wethouder Sociale Zaken):
‘Een baan is een van de belangrijkste factoren bij een goede integratie. Het contact met collega’s en klanten en het verdienen van je eigen geld zorgen voor eigenwaarde en bestaanszekerheid. Ik wil de partners die dit mogelijk maken bedanken en ik feliciteer de kappers met hun diploma en wens hen veel succes in de toekomst.’
Hindernissen in coronatijd
In maart vorig jaar zijn de deelnemers gestart aan de speciale, verkorte kappersopleiding voor statushouders, die normaal gesproken één jaar duurt. In verband met de lockdowns zijn de scholen twee maal tijdelijk gesloten geweest.
Tijdens de sluiting trainden de studenten veel thuis en na het einde van de lockdown werden de lessen weer hervat. De opleiding heeft daardoor langer geduurd dan gepland, maar zij hebben met minstens evenveel enthousiasme de lessen bijgewoond. Wel bleek het in coronatijd nog minder makkelijk om een stageplek te vinden, nu de kapsalons lange tijd gesloten zijn geweest.
Ondanks deze hindernissen hebben de deelnemers het vereiste niveau weten te behalen en de opleiding met succes af kunnen ronden. Van de 20 deelnemers behaalden er 18 hun diploma’s Hairstylist I en Hairstylist II.
Droom komt dichterbij
Eén van de deelnemers in Amsterdam, Alaa Thabet, werkte tien jaar lang als herenkapper in Syrië. Nu staat hij te popelen om hier zijn vak weer uit te oefenen.
Ik heb veel dingen geleerd, vooral op het gebied van haarkleuren, verven en knippen van vrouwenhaar. De cursus was erg nuttig en ik heb een diploma gehaald. Ik hoop heel snel dat ik mijn eigen project kan starten en mijn eigen salon kan openen.
Alaa, Syrië
Een deelneemster in Amersfoort, Fadwa uit Syrië: ‘Ik vond het een hele leuke opleiding. Ik had deze ervaring nodig en wil graag aan de slag. Soms was het moeilijk, want we moesten veel thuis oefenen. Maar het is gelukt. In de toekomst wil ik graag mijn eigen salon openen. Voor knippen, pedicure, alles!’
Over het initiatief
De kappersopleiding voor statushouders is ontwikkeld door L’Oréal Nederland, de Nederlandse Kappersakademie en het UAF in samenwerking met de gemeente Amsterdam. De opleiding wordt mede mogelijk gemaakt door Instituut Gak.
Het initiatief ontstond vier jaar geleden, om tegemoet te komen aan de vraag naar gekwalificeerd personeel in de kappersbranche, en om vluchtelingen met ervaring in het kappersvak perspectief op een baan te bieden. Bij het zoeken naar werk kunnen de deelnemers rekenen op begeleiding van de betrokken organisaties.
Inmiddels hebben al vier groepen deelnemers de opleiding afgerond. Het streven is om dit jaar en volgend jaar nieuwe groepen te laten starten.