Statushouders krijgen kansen voor de klas in Flevoland

Aandachtige studenten_S_Blanchard

Gevluchte docenten kunnen hier veel betekenen voor het onderwijs. Om de overstap makkelijker te maken, begint vrijdag 28 augustus een speciaal oriëntatiejaar voor deze doelgroep in Flevoland. In een jaar tijd raken ze thuis in het Nederlandse onderwijssysteem en ontdekken ze hun mogelijkheden.

De deelnemers volgen onderwijsinhoudelijke vakken zoals pedagogiek en vakken die aansluiten bij het werk als docent in hun land van herkomst. Deze vakken worden verzorgd door hogeschool Windesheim. Door de lessen leren de deelnemers het Nederlandse onderwijssysteem en de vaktaal kennen.

Hiernaast lopen zij stage op een school voor het primair of voortgezet onderwijs. De Almeerse Scholen Groep (ASG) stelt hiervoor stageplekken beschikbaar. Door veel op school te zijn, ervaren de studenten hoe het eraan toegaat op een school. Ondertussen wordt van de deelnemers ook verwacht dat zij de Nederlandse taal verder leren.

Mogelijkheden
Aan het einde van het oriëntatiejaar wordt samen met de student bekeken welke uitstroommogelijkheden er zijn. Wellicht kan de student als zij-instromer werken en leren combineren om zo de lesbevoegdheid te halen. Andere opties zijn aan de slag gaan als onderwijsassistent, een aanvullende studie of nog een extra overbruggingsjaar om de Nederlandse taal goed machtig te worden.

UAF
Bij de totstandkoming van het project is gebruik gemaakt van de kennis en ervaring van het UAF. Het UAF hielp mee met de werving en blijft tijdens het oriëntatiejaar beschikbaar voor vragen van de deelnemers. Daarnaast zal het UAF de stageverlenende scholen ondersteunen bij het begeleiden van de statushouders.

Maatschappelijk betrokken
Hogeschool Windesheim en ASG werken graag samen aan dit nieuwe project om hun maatschappelijke betrokkenheid handen en voeten te geven. Door samen te werken, kunnen de twee onderwijsorganisaties statushouders verder helpen met hun loopbaan. Daarnaast kent Flevoland een lerarentekort. De inzet van statushouders voor de klas zou kunnen bijdragen aan de vermindering van het tekort.

Zie ook: persbericht Hogeschool Windesheim

 

Foto: Pexels.com

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X

Mis helemaal niets, schrijf je in voor onze nieuwsbrief​

Ruim 16.000 mensen gingen je voor!

Wat kan je in je mailbox verwachten?

  • Persoonlijke en inspirerende verhalen van gemotiveerde vluchtelingen
  • Tips hoe jij je steentje kan bijdragen
  • Het laatste nieuws
  • Aankondiging van onze evenementen
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Optin nieuwsbrief