Studiestart (nog steeds) onzeker door gedoe met NT2-examens

Ik wil begeleiding_Training

De perikelen rondom de NT2-examens en de gevolgen daarvan voor vluchtelingstudenten blijven ons bezighouden. In maart verzochten we onderwijsinstellingen om creatief om te gaan met de taaleis zodat talentvolle vluchtelingen toch met hun studie kunnen starten. Dit leverde veel bereidwilligheid op en dat is verheugend. Hoe zat het ook alweer met die NT2-examens en hoe staat het er nu voor?

In het najaar schortte de overheid de NT2-examens op in verband met meldingen over fraude met de antwoorden. Ineens was het voor honderden aankomende studenten onzeker of zij het NT2-examen voor de start van de studie zouden kunnen afronden. Anderen hadden gepland het examen in het najaar te doen en moesten, terwijl de lessen al waren gestopt, maanden wachten voordat ze het geleerde konden laten toetsen. Dit leverde bij hen veel extra spanning en onzekerheid op.

Voor het UAF was meteen duidelijk dat dit geen evenwichtig besluit van de overheid was waarin de belangen van alle betrokken voldoende waren meegenomen. Wat als je de studiestart met een jaar moet uitstellen? Wat als je de 30 bent gepasseerd en geen recht meer hebt op studiefinanciering? Toen middelbare scholieren op een vmbo in Maastricht niet tijdig hun diploma kregen ontstond grote maatschappelijke onrust. Nu het statushouders betreft is daarvan geen sprake.

Wat heeft het UAF gedaan?

Het UAF heeft de urgentie en het belang van het probleem voor statushouders die met een studie willen starten meteen onder de aandacht gebracht van de minister van Onderwijs. Zij liet weten dat er snel een oplossing zou komen. Niet lang daarna kwam het bericht dat de examens in mei 2019 werden hervat. Op zich goed nieuws, maar hierdoor werd de tijd om het NT2-diploma voor de zomer te halen wel erg krap, zeker als een onderdeel herkanst zou moeten worden. Bovendien bleek al snel dat er te weinig capaciteit en te weinig toetsingsmomenten waren om iedereen een plaats te bieden.

Het UAF is hierover in contact getreden met de CVTE en de onderwijsinstellingen en hun koepelorganisaties MBO Raad, Vereniging Hogescholen en VSNU. De CVTE stelde in samenspraak met DUO voor dat onderwijsinstellingen statushouders c.q. studenten voorwaardelijk zou toelaten in afwachting van het behalen van het NT2-diploma. Onderwijsinstellingen hadden daar vanwege jurisprudentie moeite mee. Maar velen waren op verzoek van en in overleg met het UAF wel bereid om een alternatief examen te ontwikkelen en af te nemen voor het geval de nood aan de man zou komen.

Hoe gaat het nu verder?

Inmiddels heeft het ministerie van Onderwijs opnieuw extra examens in september laten inplannen. Voor de aankomende studenten worden de examens versneld nagekeken, zodat de uitslag voor 1 oktober bij de onderwijsinstelling kan zijn. Dit betekent wel dat onderwijsinstellingen bereid moeten zijn om de student alvast aan het onderwijs te laten deelnemen totdat de formele inschrijving op 1 oktober geregeld is. Gelet op de eerder getoonde bereidwilligheid gaat het UAF ervan uit dat vrijwel alle instellingen hieraan zullen meewerken.

 

Foto: Pexels

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X

Mis helemaal niets, schrijf je in voor onze nieuwsbrief​

Ruim 16.000 mensen gingen je voor!

Wat kan je in je mailbox verwachten?

  • Persoonlijke en inspirerende verhalen van gemotiveerde vluchtelingen
  • Tips hoe jij je steentje kan bijdragen
  • Het laatste nieuws
  • Aankondiging van onze evenementen
Hidden
Optin nieuwsbrief