Toegang tot onderwijs

Student met rugzak voor het Amsterdams lyceum

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens erkent dat iedereen recht heeft op onderwijs. Dit is juist belangrijk voor vluchtelingen die hier een nieuw bestaan opbouwen. Passend onderwijs is de basis voor de vervolgstap naar waardig werk. Maar voor veel vluchtelingen kent de weg naar onderwijs obstakels.

Het beginnen aan een (nieuwe) studie in Nederland is niet eenvoudig. Vaak sluit de vooropleiding uit het land van herkomst niet aan bij het Nederlandse onderwijssysteem. Eerder gevolgde studies moeten aangevuld of zelfs opnieuw gedaan worden om aan de toelatingseisen te voldoen. Eerst wachten op een verblijfsvergunning en dan weer wachten om een studie op niveau te kunnen (ver)volgen. Ondanks tegenslagen hervinden deze mensen hun kracht en blijven ze positief over hun toekomst. Hoe moeilijk dit soms ook is. Het UAF kijkt samen met de gevluchte studenten en professionals naar de opties die wél mogelijk zijn. Passend bij hun ambities en kennis. Vaak is financiële ondersteuning noodzakelijk. Velen van hen hebben immers huis en haard achtergelaten en een ontoereikend inkomen. Zonder hulp van het UAF zouden deze mensen geen studie kunnen volgen.

‘Financiële barrières mogen nooit in de weg staan van de toegang tot onderwijs’

Nog is dit niet voldoende. Het komt voor dat bepaalde gemeentes vluchtelingen verplichten zich te richten op werk. Als belangen behartiger van vluchtelingen gaat het UAF hierover het gesprek aan met deze gemeentes. Zo heeft het UAF inmiddels met 40 gemeentes afspraken gemaakt om vluchtelingen betere voorwaarden te bieden om succesvol een studie te kunnen volgen.

Eenmaal studerend is de volgende uitdaging de studie met succes afronden. Het Nederlands onderwijssysteem is echt anders dan wat deze studenten gewend zijn. Bijvoorbeeld het volgen van colleges, het doen van examens en schrijfopdrachten, maar ook het worden opgenomen in een groep. Het blijft belangrijk hier aandacht voor te vragen. De begeleiders van het UAF bieden, in samenwerking met de onderwijsinstelling, de vluchteling-studenten hier de benodigde handvatten voor.

Toegang tot onderwijs is waar het UAF al 75 jaar voor staat. Het UAF werkt samen met onderwijskoepels, de Vereniging Hogescholen, Universiteiten van Nederland en de MBO Raad aan oplossingen waarmee we onderwijs toegankelijk houden voor vluchteling-studenten.

Samen zorgen we ervoor dat politiek Den Haag de specifieke situatie van vluchtelingen (h)erkent. Tevens pleiten we voor toegang tot onderwijs. Dit zullen we blijven doen zolang dit nodig is.

Talent mag niet verloren gaan

Geef gevluchte studenten en professionals de kans zich te ontwikkelen. Met jouw donatie maak jij voor hen een wereld van verschil. 

Help jij vluchtelingen op weg?

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X

Mis helemaal niets, schrijf je in voor onze nieuwsbrief​

Ruim 16.000 mensen gingen je voor!

Wat kan je in je mailbox verwachten?

  • Persoonlijke en inspirerende verhalen van gemotiveerde vluchtelingen
  • Tips hoe jij je steentje kan bijdragen
  • Het laatste nieuws
  • Aankondiging van onze evenementen
Hidden
Optin nieuwsbrief