In de bouw- en installatiesector is veel behoefte aan personeel. Tegelijkertijd blijft de kennis en ervaring van statushouders vaak onbenut. Het WOOW leerwerktraject bij Zuyd Hogeschool vormt een brug tussen de vraag op de arbeidsmarkt en het potentieel van talentvolle nieuwkomers. Het UAF is één van de betrokken organisaties.
Onlangs ging de tweede groep deelnemers van start met het leerwerktraject. Allemaal hebben ze een achtergrond in de bouwtechnische sector of civiele techniek. Hun diploma’s, vakkennis en werkervaring deden ze op in hun landen van herkomst. In het leerwerktraject volgen ze hbo-modules in bouwkunde of engineering en lopen ze een half jaar stage. Met dit leerwerktraject vergroten zij hun kansen op de Nederlandse arbeidsmarkt: In het eerste jaar kreeg 70% van de deelnemers na het leerwerktraject een contract aangeboden.
Voor alle betrokkenen is dit project een waardevolle uitwisseling van kennis, ervaring en cultuur: voor de deelnemende technici, voor de docenten, onderzoekers en bedrijven. De ervaringen van de deelnemers, docenten, stagebedrijven en betrokken professionals vormen de input voor een methodologie voor de succesvolle arbeidsintegratie van hoogopgeleide statushouders.
Met het project werken de projectpartners aan een reeks uitdagingen in de regio, waaronder leefbaarheid, verduurzaming, integratie en leegstand. Zo werken de deelnemers bijvoorbeeld aan de transformatie van een leegstaand gebouw in Heerlen tot een duurzaam en multifunctioneel gebouw voor wonen, opleiden, ondernemen en werken.
Het UAF wenst iedereen veel succes met WOOW!
Meer informatie?
Neem contact op met Marike van der Tol, trajectbegeleider bij het UAF via marike.vandertol@uaf.nl.
Samenwerkende partners in het project zijn: Gemeente Heerlen, Zuyd Hogeschool, Wonen Limburg, VISTA College, Praktech, Universiteit Maastricht, New Insights Consulting en Stichting voor Vluchteling–Studenten UAF.