Lobna Abdo heeft in Amsterdam de UAF-Award ontvangen vanwege haar uitzonderlijke prestaties op gebied van studie en werk.
Lobna (46) kwam in 2017 vanuit Syrië naar Nederland en werkt als gemeentelijk beleidsadviseur op het gebied van Inburgering en Taal bij de gemeente Amsterdam. Daarnaast studeert ze aan de Universiteit van Amsterdam, met als focus NT2 (Nederlands als tweede taal) en meertaligheid. Zij is de eerste nieuwkomer op de UvA die deze master doet. Haar ambitie hiermee is duidelijk: het NT2-onderwijs verbeteren en beter laten aansluiten op de belevingswereld van nieuwkomers. ‘Ik word een voorvechter van de Nederlandse taal.’ Naast studie en werk houdt ze haar gezin draaiende, woonachtig in Anna-Paulowna. ‘Mijn kinderen zijn mijn motivatie en ik wil een rolmodel voor hen zijn.’
Zes genomineerden, zes bijzondere verhalen
De UAF-Award wordt ieder jaar door het UAF uitgereikt. De prijs staat symbool voor de kennis, vaardigheden en doorzettingsvermogen van vluchtelingen die een nieuwe toekomst in Nederland opbouwen. Uit de duizenden vluchtelingen die het UAF begeleidt werden tientallen mensen voorgedragen voor nominatie. Hieruit zijn zes genomineerden geselecteerd op basis van studie- en werkprestaties én maatschappelijke betrokkenheid.
Dat Lobna een passie voor taal ontdekt en dan als nieuwkomer ook nog een taalexpert wordt in een andere taal, is erg bijzonder.
Aart Jan de Geus, juryvoorzitter
De verkiezing kwam tot stand op basis van een juryrapport én stemmen van het publiek. De prijs werd uitgereikt door de winnaar van vorig jaar, Norhan Alseikh Hidar samen met juryvoorzitter Aart Jan de Geus: ‘Bij ieder verhaal dacht je ‘dit is de beste, deze verdient de UAF-Award’. En dan las je de volgende en kreeg je datzelfde idee. De zes genomineerden hadden stuk voor stuk een speciaal verhaal. Dat Lobna een passie voor taal ontdekt en dan als nieuwkomer ook nog een taalexpert wordt in een andere taal, is erg bijzonder. Dat werk en studie ontzettend belangrijk zijn voor Lobna blijkt wel uit haar enorme drive en is bewonderenswaardig. Een inspirerend voorbeeld van doorgaan bij afwijzing en eigen pad bewandelen.’
Duurzaam bestaan opbouwen
De UAF-Award werd uitgereikt tijdens een congres van het UAF. Hierin werd ingegaan op de vraag hoe we ervoor zorgen dat gevlucht talent weer kan bloeien: sneller onderdeel kan uitmaken van de Nederlandse samenleving en een duurzaam bestaan kan opbouwen. Want zo’n 80% van de vluchtelingen heeft vijf jaar na aankomst de aansluiting naar de arbeidsmarkt nog niet kunnen maken.
Fatimazhra Belhirch, directeur van het UAF, benadrukte tijdens het congres het belang voor vluchtelingen om talenten te benutten, ambities waar te maken en de regie over hun eigen leven – terug – te nemen. Tweede Kamerlid Anne-Marijke Podt, indiener van de initiatiefnota ‘Meedoen vanaf dag 1’ om statushouders sneller aan het werk te krijgen, onderstreepte dit in haar lezing. Vervolgens gingen hierover in gesprek Leendert de Bell (bijzonder lector Hogeschool Utrecht, bevorderen van duurzame arbeidsparticipatie van vluchtelingen), Rachelle van Daalen (programmamanager Diversiteit & Inclusiviteit bij ProRail) en journalist Somajeh Ghaeminia tijdens een paneldebat.
Als winnaar van de UAF-Award 2022 krijgt Lobna een opleidingsbudget ter waarde van vierduizend euro, mogelijk gemaakt door ICM.
Talent mag niet verloren gaan
Geef gevluchte studenten en professionals zoals Lobna de kans zich te ontwikkelen. Met jouw donatie maak jij voor hen een wereld van verschil.
Help jij vluchtelingen op weg?