Recent is bekend gemaakt dat alle hbo-instellingen en universiteiten in Nederland het collegegeldtarief voor vluchtelingstudenten uit Oekraïne verlagen naar het wettelijke tarief van €2209,-. Het UAF steunt dit initiatief. Het is een belangrijke eerste stap om de toegang tot hoger onderwijs voor deze groep mogelijk te maken. Maar we wachten nog steeds op een besluit van het kabinet over voorzieningen voor studenten uit Oekraïne.
Om studie daadwerkelijk mogelijk te maken zullen voorzieningen getroffen moeten worden om het collegegeld en bijbehorende studiekosten te dekken, zoals vergoeding van studieboeken, reiskosten en voorbereidende cursussen. De huidige leefgeldregeling van ongeveer €250,- per maand is niet toereikend voor deze uitgaven.
Daarom roepen wij het kabinet op om het goede voorbeeld van de Nederlandse onderwijsinstellingen te volgen. UAF-directeur Fatimazhra Belhirch: ‘Tref financiële voorzieningen voor alle studenten die uit Oekraïne zijn gevlucht – zowel voor Oekraïense studenten als studenten met een andere nationaliteit – die in Nederland hun studie weer willen oppakken. Financiële barrières mogen nooit in de weg staan van de toegang tot onderwijs.’
Financiële barrières mogen nooit in de weg staan van de toegang tot onderwijs.
Fatimazhra, directeur UAF
Lees ook:
- ‘Universiteiten vragen lager collegegeld voor studenten gevlucht uit Oekraïne’ – Universiteiten van Nederland
- Wel of geen studiefinanciering voor gevluchte studenten uit Oekraïne?
- ‘Bied vluchtelingen uit Oekraïne niet alleen opvang, maar ook kansen’
- Brief aan minister Dijkgraaf: waarborg toegang tot onderwijs voor gevluchte studenten uit Oekraïne
Dossier Oekraïne
De situatie in Oekraïne laat niemand onberoerd en de ontwikkelingen volgen zich razendsnel op. Er zijn veel vragen, onzekerheden, steunbetuigingen en acties om te helpen. In het online dossier lees je wat het UAF doet, bij welke organisaties je terecht kunt als je wilt helpen en geven we informatie over studeren of werken in Nederland.