Nieuwe inburgeringswet van start. Gemeenten, benut de UAF-expertise!

‘Als het goed is heb ik over twee jaar een hbo-diploma én werkervaring’

Op 1 januari is de nieuwe inburgeringswet van start gegaan. Dit betekent dat de regierol tijdens de inburgering bij de gemeente komt te liggen. De competenties, ervaring en ambities van inburgeraars worden eerder in kaart gebracht. De afgelopen jaren heeft het UAF zich op verschillende niveaus bezig gehouden met de Wet inburgering. Dat blijven we doen.

Op landelijk niveau wordt er hard gewerkt om ervoor te zorgen dat de onderwijsroute tot stand komt en structureel ingebed wordt bij onderwijsinstellingen en gemeenten. Het UAF blijft betrokken samen met de VSNU, VH, MBO Raad, NRTO, VNG en Divosa en adviseert de ministeries van OCW en SZW hierover. 

Voor het UAF blijft het uitgangspunt dat de onderwijsroute een onderdeel is van de nieuwe wet en linksom of rechtsom tot stand zal moeten komen. Dit is in het belang van de hoogopgeleide inburgeraar. De Voorjaarsnota zal meer duidelijk verschaffen over de structurele borging van de onderwijsroute.

Daarnaast blijft het UAF op hierop hameren:

  • Studiemogelijkheden voor 30-plussers met een vluchtelingachtergrond 
  • Reiskostenvergoeding voor inburgeraars van en naar onderwijsinstellingen, om de onderwijsroute ook in de praktijk mogelijk te maken.

 

Maatwerk

Op gemeentelijk niveau heeft het UAF de afgelopen tijd regelmatig voorlichting gegeven over onze rol onder de nieuwe Wet inburgering. We blijven graag meedenken met gemeenten hoe er een zo passend mogelijk aanbod tot stand kan komen voor inburgeraars. 

Vooral hoogopgeleide inburgeraars zijn gebaat bij maatwerk en het UAF heeft hier jarenlang ervaring mee. 

Gemeenten kunnen vanaf woensdag 5 januari het UAF inschakelen voor:

  • Het uitvoeren van de brede intake voor studie/werk
  • Advies bij twijfel over de juiste leerroute 
  • Een training voor regiehouders en klantmanagers over de brede intake voor hoogopgeleide statushouders. 

Meer informatie:  uaf.nl/gemeente.

Passend aanbod binnen B1-route

Het UAF blijft ook betrokken als aanjager van mbo- en hbo-leerwerktrajecten. Deze kunnen we samen met gemeenten en andere partners tot uitvoer brengen. Zo dragen we bij aan een passend aanbod  voor hoogopgeleide inburgeraars binnen de B1-route.

De nieuwe inburgeringswet is op papier een verbetering ten opzichte van de vorige en biedt mogelijkheden tot maatwerk. In de praktijk moet dit nog bewezen worden. 

Het UAF denkt mee, adviseert en ondersteunt de gemeente waar nodig. Tevens houden we de vinger aan de pols hoe de wet wordt uitgevoerd. 

Wat ons betreft is het goede voornemen voor dit jaar dat de inburgering en doorstroom naar studie en werk daadwerkelijk verbeteren onder de nieuwe wet. Talent en kansen – voor statushouders en de samenleving – mogen niet door uitvoeringsproblemen verloren gaan.

Meer weten?

Eline Dragt, beleidsmedewerker gemeenten

‘Ik denk graag mee over hoe we in jouw gemeente het verschil kunnen maken, zodat hoogopgeleide vluchtelingen een duurzame start maken op de arbeidsmarkt.’

Neem contact op via 030 – 252 08 35

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X

Mis helemaal niets, schrijf je in voor onze nieuwsbrief​

Ruim 16.000 mensen gingen je voor!

Wat kan je in je mailbox verwachten?

  • Persoonlijke en inspirerende verhalen van gemotiveerde vluchtelingen
  • Tips hoe jij je steentje kan bijdragen
  • Het laatste nieuws
  • Aankondiging van onze evenementen
Hidden
Optin nieuwsbrief