In samenwerking met het Muzieklokaal in Utrecht verzorgen we, net als vorig seizoen, weer drie muzikale donderdagavonden. Het UAF begeleidt diverse muzikanten die afkomstig zijn uit Syrië, Iran, Armenië, China. Zij volgen een opleiding op een conservatorium, als instrumentalist of zanger. In november bieden we zes van hem een podium in Utrecht en kun je zien en horen welke muzikale talenten zij hebben. De muzikanten geven zelf een toelichting op de muziek die ze spelen.
Op donderdagavond 28 november treedt de cellist Obada Zabadina op. Obada werd in 1999 geboren in Damascus. Als jonge jongen vond hij muziek fascinerend. Hij verkocht op zijn 13e jaar onder andere zijn PlayStation om een Oud te kopen, het traditionele Syrische instrument. Maar al snel wilde hij een meer westers instrument leren spelen. Hij begon met piano, en daarna viool, maar die vond hij te hoog klinken, en zo kwam hij bij de cello terecht. Hij kon er een lenen van de muziekschool in Damascus, waar hij ook zijn eerste lessen kreeg.
Nadat hij in Nederland kwam heeft hij lessen gehad bij gerenommeerde docenten van verschillende conservatoria. Op dit moment is Obada zich aan het voorbereiden om te starten bij het conservatorium in Tilburg.
Op donderdagavond 21 november traden Mohsen Masoumi en Farid Sheek op. Mohsen (afkomstig uit Iran) is een operazanger met een warme, diepe basstem. Als tiener ontstond zijn liefde voor de muziek toen hij Perzische klassieke muziek leerde zingen. Enkele jaren later besloot hij van de muziek zijn beroep te maken. Hij studeerde aan het conservatorium in Teheran en ontdekte daar de opera. Hij studeerde verder in o.a. Moskou. In 2015 kwam hij als vluchteling naar Nederland, en sindsdien helpt het UAF hem op weg om zijn muzikale dromen te realiseren. Hij volgt nu een master in opera en vergroot zijn Europese netwerk via een opleiding in Florence, Italië. Wanneer hij zingt, ervaart Mohsen optimale vrijheid.
Farid Sheek speelt verschillende instrumenten, waaronder piano en Daf-instrument, waarmee hij op dit moment door Nederland toert, concerten geeft en speelt op culturele evenementen. Farid Sheek kreeg door zijn vader, die een master in muziek in Iran behaalde, de liefde voor de muziek met de paplepel ingegoten. Hij groeide in Iran, in een muzikale omgeving op, daardoor heeft hij de Perzische muziek in zich en dat beïnvloedt zijn muziek. Zijn doel is om de schoonheid van Westerse en de Oosterse muziek te combineren.
Na de pauze speelde Hamid Reza Behzadian. Hij groeide op met de klanken van de Perzische muziek om zich heen en verdiepte zich later op slide gitaar en mondharmonica in Blues. Nu studeert hij Indiase muziek aan Codarts te Rotterdam. Op geheel eigen wijze vermengt hij al die verschillende muzikale invloeden in zijn spel. Hij brengt eigen werk ten gehore, met invloeden van zijn Perzische roots, Midden-Oosten melodieën en Amerikaanse Blues. Met zijn typische slide-gitaar partijen en rauwe mondharmonica-spel neemt Hamid ons mee op een muzikale reis van oost naar west.
Op donderdagavond 14 november speelde pianist Mkhitar Ghazaryan (zie foto). Hij studeerde piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en deed het laatste jaar van zijn bachelor aan het Conservatorium van Amsterdam. In Den Haag kreeg hij onder andere les van docent Ellen Corver en in Amsterdam van Frank Peters. Mkhitar kwam in april 2011 uit Armenië naar Nederland en sinds dien (her)ondekten mensen zijn talent. Zijn ervaring is dat muziek overal te horen is: in de stilte, in de wind, wanneer vogels zingen en in nog veel meer!
Na de pauze speelden Karam Shebat (zang en gitaar), afkomstig uit Syrië, en Jessey Arapoglou uit Griekeland. Karam en Jessey laten hun culturele achtergrond en inspiratiebronnen terugkomen in hun muziek. Dit leidt tot een dynamische performance waarin onder meer Flamenco, Reggaeton en een variatie aan Spaanse en Arabische muziek samenkomen.
Dansen kan Karam trouwens ook erg goed. In het voorjaar is Karam samen met Caitlin Weyhenke Nederlands Kampioen salsadansen geworden.
Welkom!
Data: 14, 21 en 28 november
Aanvang: 20.30 uur
Meer informatie: zie de Agenda van het Muzieklokaal
De begeleiding van muziekstudenten op diverse conservatoria in Nederland wordt mede mogelijk gemaakt door het Dorrie Stoop Fonds.
Beeld: Mkhitar Ghazaryan