Zestig medische studenten en professionals bij UAF Zorgdag

Zestig medische studenten en professionals bij UAF Zorgdag

Terwijl het tekort aan medisch personeel oploopt, duurt het voor artsen en zorgprofessionals met een vluchtelingachtergrond vaak onnodig lang voordat zij hier hun vak kunnen uitoefenen. Door de bureaucratie, de onbekendheid met het systeem, het opleidingsaanbod en de arbeidsmarkt gaat veel tijd verloren. Een traject dat normaliter twee jaar kan duren, duurt in de praktijk vaak twee keer zo lang. Zie ook ons persbericht van 19 juli.

Het UAF zet zich in voor het wegnemen van deze obstakels. We bieden informatie en advies, maken (vervolg-)opleidingen mogelijk en helpen bij de eerste stappen op weg naar een duurzame plek op de Nederlandse arbeidsmarkt. Hoe bijvoorbeeld?

UAF Zorgdag

Op 9 november organiseerden we voor de tweede keer een UAF Zorgdag: een inhoudelijke bijeenkomst voor (aankomende) artsen, tandartsen en andere zorgprofessionals met een vluchtelingachtergrond. Zij zijn bezig met hun assessmentprocedure of volgen een medische of paramedische opleiding op Nederlandse onderwijsinstellingen (mbo, hbo, wo).

Een deelneemster: ‘Ik ben acht maanden in Nederland en dit is wat ik nodig had: veel informatie en een netwerk om verdere stappen te kunnen zetten.’

 

Vakgenoten ontmoetten elkaar en wisselden kennis en ervaring uit, er was een informatiemarkt, een workshopprogramma en gelegenheid om te netwerken. Er waren ook vrijwilligers met een medische achtergrond aanwezig die meedoen met ons mentoringprogramma. Deze mentoren begeleiden bijvoorbeeld een student tijdens de medische assessmentprocedure. Tijdens de UAF zorgdag ontstonden diverse nieuwe mentorkoppels.

Mentor Joop ten Kate, na de workshop Interculturele communicatie: ‘We spreken misschien wel dezelfde taal, maar hebben niet hetzelfde begrippenkader. Het is heel belangrijk om hierover in gesprek te blijven met elkaar.’ Een deelnemer: ‘Het is wennen in Nederland dat de patiënt die je behandelt ook wat wil zeggen over zijn of haar behandeling.’

 

Samenwerking

Voor de organisatie van deze dag werkten we samen met Joop ten Kate, UAF-donateur en gepensioneerd chemicus en de NSPOH (Netherlands School of Public and Occupational Health). Dagvoorzitter was Felicia Vizi, senior opleider/adviseur bij NSPOH en via haar ouders – gevlucht uit Hongarije – verbonden aan het UAF.

Bij de afsluiting zei workshopleidster Ilonka Brugemann: ‘Ik ben sprakeloos. Zo veel inspirerende verhalen en positieve energie. Ik zou die heel graag gebruiken om op de volgende UAF Zorgdag samen met een van jullie iets te organiseren.’ En prompt gaat er een hand de lucht in. ‘Deal! we weten nog niet wat we gaan doen maar we gaan er zeker iets moois van maken!’

 

Fotografie: Birgit Schuch

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X

Mis helemaal niets, schrijf je in voor onze nieuwsbrief​

Ruim 16.000 mensen gingen je voor!

Wat kan je in je mailbox verwachten?

  • Persoonlijke en inspirerende verhalen van gemotiveerde vluchtelingen
  • Tips hoe jij je steentje kan bijdragen
  • Het laatste nieuws
  • Aankondiging van onze evenementen
Hidden
Optin nieuwsbrief