Zeventig deelnemers waren zaterdag 5 april in Utrecht aanwezig bij de UAF Zorgdag, die het UAF jaarlijks organiseert. Onder de deelnemers waren gevluchte zorgprofessionals, vrijwillige mentoren en vertegenwoordigers van Dokters van de Wereld, Nieuwkomers in hun Kracht en de Hechtstichting.
Tijdens de UAF Zorgdag staan verbinding en delen van kennis centraal. Met het event wil het UAF bijdragen aan de professionele ontwikkeling van gevluchte medici, zodat zij een stap verder komen op weg naar een vervolgopleiding of baan in de Nederlandse zorgsector.
Dat gevluchte medici hierbij worden ondersteund is belangrijk, want de weg naar werken in de Nederlandse gezondheidszorg is er voor vluchtelingen een vol obstakels. Denk aan lange wachttijden voor de BIG-registratie, hoge kosten voor procedures en meer dan anderhalf jaar wachttijd voor artsen voordat zij een beroepsinhoudelijke toets kunnen doen. Daarbij is het tijdens het wachten moeilijk ervaring op te doen met de wijze waarop in Nederland zorgprofessionals te werk gaan en de taal, kennis en vaardigheden te onderhouden.
Workshops
Na een welkomstwoord door Mirjam Huisman, directeur-bestuurder van het UAF, konden de deelnemers verschillende workshops volgen, waaronder een workshop intervisie en een aantal die in het teken stonden van de Beroepsinhoudelijke toets, een van de vereisten om in Nederland de BIG-registratie te behalen. Deze is nodig om in de zorg aan de slag te kunnen.
Tijdens de afsluitende borrel was er alle gelegenheid om te netwerken. Dit grepen de deelnemers met beide handen aan om nieuwe contacten op te doen en te spreken met ervaringsdeskundigen die eerder de procedure met hulp van het UAF hebben doorlopen.
De UAF Zorgdag is een initiatief van het UAF, georganiseerd met ondersteuning van de Klankbordgroep Medische Mentoren.