Alles begint met taal!

Wil je een studie of baan vinden in Nederland? Of wil je een netwerk opbouwen? Dan is taal heel belangrijk. Zo heb je voor de meeste mbo-opleidingen B1-niveau Nederlands nodig en voor een hbo- of wo-opleiding B2 of hoger. Als je wilt werken wordt vaak B2-niveau Nederlands verwacht. Ook als je een Engelstalige opleiding wilt doen of het medisch assessment krijg je met taaleisen te maken. 

Ben je al begonnen met een cursus Nederlands niveau B1? Dan kan het UAF je misschien al wel ondersteunen bij je hulpvraag. Ben je nog niet begonnen of wil je zelf aan de slag? Dan staan op deze pagina tips en links waarmee je aan de slag kunt. 

Mentor koppel
uaf_mentorkoppel_aylin_arvin_sblanchard_lr-1

Inburgering betalen

Voor het betalen van je inburgering gelden twee situaties 

Dan kun je van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) geld lenen voor een taalcursus. Dit kan alleen bij een goedgekeurde school. Je kan ook geld lenen voor het Staatsexamen Nt2. Op inburgeren.nl lees je alles over inburgeren en het kiezen en betalen van taalcursussen.

Wil je een taalschool kiezen? Kijk eerst welke taalschool bij jou in de buurt zit. Het is belangrijk dat de taalschool het Blik op Werk-keurmerk heeft (BOW-keurmerk). Op www.zoekinburgerschool.nl vind je meer informatie.

Je valt dan onder de nieuwe wet Inburgering. Dat betekent dat de gemeente je begeleidt bij jouw inburgering. De gemeente maakt samen met jou een persoonlijk plan. Dit noemen we het plan inburgering en participatie (PIP). Het plan past bij jouw mogelijkheden. In het plan staat bijvoorbeeld:

  • welke cursus je gaat doen en bij welke school
  • op welk taalniveau je Nederlands gaat leren
  • of je examen moet doen en welk examen

De gemeente regelt en betaalt de cursus en ook de eerste twee examenpogingen. Dit geldt voor alle examenonderdelen. Je kunt geen geld lenen bij DUO. Lees op inburgeren.nl meer over de nieuwe Wet inburgering.

UAF Academy

Wil je je Nederlands verbeteren? Dat kan met de UAF AcademyDit is het online leerplatform van het UAF. Hier kan je starten met Nederlands leren in je eigen tijd en in je eigen tempo. Voor meer informatie en de aanmeldvoorwaarden ga naar uaf.nl/academy.

Vluchtelingenwerk

Vraag ook bij de plaatselijke afdeling van Vluchtelingenwerk in jouw gemeente. Zij kunnen je vertellen wat voor mogelijkheden er zijn voor het leren en oefenen van je Nederlands. 

Vind een taalmaatje

Nederlands leren kan best lastig zijn. Daarom is samen Nederlands praten een goede manier om te oefenen. Dat kan met een taalmaatje. Een taalmaatje is een vrijwilliger met wie je regelmatig afspreekt. Je kunt je vragen stellen, samen oefeningen doen of gewoon gezellig praten. Er zijn verschillende organisaties die je kunnen helpen aan een taalmaatje. Op de website van Het begint met taal vind je een overzicht. Vul je woonplaats in en kijk welke organisaties er bij jou in de buurt zijn. Neem contact met ze op en vraag naar de mogelijkheden. 

Taaltips

Hieronder vind je een aantal tips voor het oefenen van de Nederlandse taal. Heb je nog geen verblijfsvergunning? Of kun je geen standaard taalcursus volgen? Dan zijn deze tips ook handig voor jou!

Handige websites voor het leren van de Nederlandse taal:  

 

Online cursussen 

Apps 

  • DUO-lingo vertalen (woordenschat, zinsbouw), grammatica, uitgebreid en op thema 
  • De Het App gebruik van de en het 
  • Nederlandse Werkwoorden met deze app controleer je de spelling van werkwoorden. 
  • Taaly helpt een taalmaatje te vinden
  • Anki eenvoudige geheugenkaartjes voor woordenschat, met geluid  

 

Algemene taaltips 

  • Ga vrijwilligerswerk doen! Bijvoorbeeld via Nederland Cares (Utrecht), NLvoorelkaar, ikwilvrijwilligerswerkdoen, het VCA (Amsterdam) of de vrijwilligerscentrale in je woonplaats 
  • Ga naar een bibliotheek in je buurt, vraag een advies. Veel bibliotheken hebben taal cafés of een Taalhuis. In een Taalhuis werken meerdere organisaties samen om mensen te helpen met taal, rekenen of digitale vaardigheden zoals omgaan met de computer.  
  • Zoek contact met mensen die Nederlands spreken en spreek zo veel mogelijk Nederlands.  
  • Kijk op het online platform van Net in Nederland. Net in Nederland helpt nieuwkomers om hun weg te vinden in de Nederlandse samenleving. Op het platform staan verhalen over geschiedenis, cultuur en maatschappij en zijn in het Nederlands, Arabisch en Oekraïens.
  • Kijk Nederlandse televisieprogramma’s, bijvoorbeeld Nieuws van de week en Het jeugdjournaal
  • Download gratis luisterboeken van de bibliotheek 
  • Kijk voor meer informatie in het Engels over het staatsexamen
  • Doe mee bij een online taalcafé