Schakeljaar
voor vluchteling-studenten en professionals
Studeren in een vreemde taal en in een nieuw onderwijssysteem is voor veel vluchtelingstudenten een uitdaging. Met een schakeljaar bereid je voor op een studie in het hoger onderwijs. We noemen een schakeljaar daarom ook wel een voorbereidend jaar of pre-bachelor. Tijdens dit jaar leer je Nederlands, Engels, 21e -eeuwse vaardigheden en andere vakken die voor jouw studiekeuze belangrijk zijn. Met een schakeljaar kun je ook alvast wennen aan het Nederlandse onderwijs. Na dit jaar ga je een opleiding volgen in het hoger onderwijs.
Wie kunnen een schakeljaar volgen?
Heb je je verblijfsvergunning gekregen na 1 januari 2022? Wil je een schakeljaar of taalschakeltraject volgen? Dan kun je je gemeente vragen naar de mogelijkheden.
Ben je aan het inburgeren onder de Wet inburgering 2013? En heb je DUO budget? Dan kan het UAF je mogelijk ondersteunen. Lees hieronder wat de mogelijkheden zijn.
Wat kan ik verwachten van een schakeljaar?
Wat je kan verwachten van een schakeljaar:
- Je volgt een fulltime programma op de hogeschool of universiteit met intensieve begeleiding.
- Je hebt elke week 20 tot 30 uur les.
- Je hebt wekelijks 10 tot 20 uur nodig voor zelfstudie.
Je kunt kiezen uit verschillende schakeljaren die je voorbereiden op het hoger onderwijs. Deze vind je in heel Nederland. Op enkele plekken heb je ook een mbo-schakeljaar dat door het UAF wordt ondersteund.
Welke studievaardigheden leer ik?
Een schakeljaar bereidt jou voor op de vaardigheden die je nodig hebt om te studeren aan het hoger onderwijs of universiteit. Je kunt denken aan de volgende vaardigheden:
- zelfstandige studiehouding
- projectmatig werken
- presenteren
- werken in groepjes aan een opdracht
- werken onder begeleiding van een docent
Wat is het resultaat van een schakeljaar?
Aan het eind van het schakeljaar heb je kennis van de Nederlandse taal op Staatsexamenniveau NT2-II en voldoe je aan de toelatingseisen van je studiekeuze. Ook weet je wat studeren in Nederland inhoudt. Je hebt kennisgemaakt met hoorcolleges, presentaties en groepsopdrachten. Hierdoor ben je goed voorbereid op een hbo- of universitaire studie.
In Nederland kun je via verschillende opleidingen een schakeljaar volgen. Bekijk hier de overzichtskaart.
Let op: dubbelklik op de ‘pins’ in de overzichtskaart om de desbetreffende schakeljarenpagina’s te openen.
Waar kun je schakeljaren volgen in Nederland?
In Nederland kun je via verschillende opleidingen een schakeljaar volgen. Klik op de button hieronder voor een overzicht van de verschillende schakeljaren.
Wat zijn de vergoedingen?
Val je onder de Wet inburgering 2013? Dan wordt het schakeljaar betaald door het UAF, de onderwijsinstelling en uit jouw DUO-budget. Het UAF vergoedt ook jouw reiskosten. Heb je onvoldoende DUO-budget? Dan kun je eventueel geld lenen bij het UAF.
Heb je je verblijfsvergunning gekregen na 1 januari 2022? Wil je een schakeljaar of taalschakeltraject volgen? Dan kun je je gemeente vragen naar de mogelijkheden.
Wat zijn de aanmeldvoorwaarden voor een schakeljaar?
Per opleiding kunnen de aanmeldvoorwaarden voor een schakeljaar anders zijn. Dit hangt af van welk hbo- of wo-schakeljaar je gaat volgen. Op de website van de opleiding vind je hier meer informatie over. Belangrijke voorwaarden zijn:
- Diplomawaardering op minimaal havo 5 of mbo 4. Let op! Kijk altijd op de site van het schakeljaar.
- Taalniveau Nederlands minimaal B1 en Engels minimaal A2.
- Beschikbaar DUO-budget.
- Toestemming van de gemeente als je een uitkering hebt.
Aanmelden & advies
Heb je interesse in een schakeljaar? Meld je dan aan bij een schakeljaar van een hogeschool of universiteit bij jou in de buurt. Ben je cliënt van het UAF? Overleg met jouw trajectbegeleider over je aanmelding. Op de websites van de onderwijsinstellingen vind je meer informatie over de toelatingseisen. Via het schakeljaren overzicht vind je de websites van de schakeljaren. De meeste schakeljaren starten in september.
Het verhaal van Raneem (Syrië)
Twee jaar geleden woonde Raneem (23) nog in Damascus. Ze studeerde farmacie aan de oudste universiteit van Syrië. Toen ze vluchtte, belandde ze in een andere eeuwenoude universiteitsstad: Leiden. Met steun van het UAF maakt ze daar nu een nieuwe start als student biofarmaceutische wetenschappen.