Comeniusprijs 2019 naar UAF-directeur Mardjan Seighali

De jaarlijkse Comeniusprijs ging dit jaar naar UAF-directeur Mardjan Seighali. De jury noemt de geboren Iraanse een ‘enthousiast inspirator in de samenleving die mensen weet te verbinden en ondersteunen zodat ze hun eigen grenzen in de samenleving kunnen verleggen.’ Vorig jaar werd de prijs toegekend aan politicus en minister van Staat Herman D. Tjeenk Willink.

Seighali ontving de Comeniusprijs 2019 in de Grote Kerk in Naarden. Voorzitter van de jury prof. dr. Douwe D. Breimer: ‘Als vluchteling en vrouw heeft Mardjan Seighali hard moeten werken om een leven en een loopbaan in Nederland op te bouwen. Ze is daar voortreffelijk in geslaagd. En zij speelt, in de geest van Comenius en mede door het bekleden van tal van maatschappelijke functies een belangrijke en inspirerende rol in onze samenleving.’

Betrokkenheid en wilskracht

Seighali (1964) vluchtte in 1990 met haar kinderen uit het onvrije Iran van na de revolutie. Eenmaal in Nederland pakt ze als jonge, politiek betrokken vrouw, de regie over haar leven terug. Ze gaat studeren, wordt politiek actief, bouwt een carrière op en bekleedt tal van nevenfuncties. Seighali wordt geroemd om haar betrokkenheid, wilskracht en inspirerend leiderschap. Sinds 2013 is Seighali directeur van het UAF, een stichting die jaarlijks duizenden hoger opgeleide vluchtelingen helpt om hun talent te benutten. In die rol heeft ze er mede voor gezorgd dat de toegang tot het hoger onderwijs voor vluchtelingen is verbeterd. Ook inspireert zij werkgevers om gezamenlijk duale trajecten te ontwikkelen die rechtstreeks bijdragen aan betere opleidings- en arbeidsmarktkansen voor vluchtelingen.

In de jaren negentig is Seighali zelf financieel ondersteund door de stichting waar zij nu directeur van is. Zij studeerde in 1997 af in Maatschappelijk werk & dienstverlening aan de Hogeschool van Amsterdam. Daarna heeft ze diverse post-hbo opleidingen gevolgd, waaronder General Management. In de periode van 1996 tot 2013 werkte zij o.a. als manager in de jeugdzorg, in de reclassering en bij Erfgoed Nederland. In juni 2016 trad zij toe tot de Raad van Advies van het College voor de Rechten van de Mens.

Over de Comeniusprijs

De Comeniusprijs, een kelk van Boheems kristal en een oorkonde, wordt dit jaar voor de 8e keer uitgereikt. Eerder ontvingen Robbert Dijkgraaf (2012), Paul Schnabel (2013), Louise Fresco (2014), Geert Mak (2015), Herman van Rompuy (2016), Jonathan Israel (2017) en Tjeenk Willink (2018) de prijs. De Comeniusprijs is een Nederlandse prijs die jaarlijks wordt uitgereikt tijdens de Comeniusdag in Naarden. Het doel is om eer te betonen aan een persoon die, in lijn met het denken en handelen van Jan Amos Comenius, zich op een in het oog springende manier inzet voor de belangen van vorming, onderwijs, wetenschap en cultuur voor de ontwikkeling van de internationale samenleving.

Fotografie: Venus Veldhoen

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X

Mis helemaal niets, schrijf je in voor onze nieuwsbrief​

Ruim 16.000 mensen gingen je voor!

Wat kan je in je mailbox verwachten?

  • Persoonlijke en inspirerende verhalen van gemotiveerde vluchtelingen
  • Tips hoe jij je steentje kan bijdragen
  • Het laatste nieuws
  • Aankondiging van onze evenementen
Hidden
Optin nieuwsbrief