UAF Podcast

Kennis van betekenis

Luisteraars opgelet: wij introduceren de UAF Podcast. Interviews met gevluchte studenten en professionals die door het UAF zijn begeleid. Zij vertellen openhartig over de passie voor hun vakgebied, de moeilijke omstandigheden waarmee ze te maken hadden en hoe zij deze hebben overwonnen. En ja, soms moet de luisteraar óók wat moeite doen, want Nederlands is niet hun moedertaal.

Onze tip: luister naar wat ze te zeggen hebben. Het zijn verhalen van betekenis.

uaf_rozi_mirzaie_sblanchard_lr-18

Rozi

Waarom mocht deze kapster geen mannen knippen?

Achter een dik gordijn knipte Rozi vrouwen in haar eigen, kleine kapsalon. Maar nooit kon ze werkelijk zichzelf zijn onder het Iraanse regime. Ze besloot zich te bekeren tot het christendom en toen zat er maar één ding op: vluchten. Zij kwam in de Betuwe terecht, haalde haar kappersdiploma en opent binnenkort haar eigen, gedroomde kapsalon, voor vrouwen én mannen.

Of beluister via Spotify.

Nabil

Hoe houd je als docent orde in de klas als je Nederlands nog niet zo goed is?

Nabil was docent natuurkunde op een middelbare school in Syrië en zag zijn loopbaan abrupt tot stilstand komen door de oorlog. Zijn enthousiasme, bevlogenheid en vakkennis nam hij mee. Hij deed mee aan ‘Statushouders voor de Klas’ in Amsterdam en is nu technisch onderwijsassistent op het Amsterdams Lyceum. Over een tijdje hoopt hij weer als leraar voor de klas te staan.

Of beluister via Spotify.

uaf_nabil_alaydi_sblanchard_lr-2 - Copy
‘Mijn passie voor film is altijd een houvast geweest’

Nuri

Hoe is het als je studiegenoten twintig jaar jonger zijn?

Nuri werd een paar keer gevangen gezet, omdat hij als student politiek actief was. Zijn passie voor film hield hem op de been. Na zijn vlucht kwam hij in Nederland terecht. Op de hogeschool in Maastricht leverde hij een grote inspanning om de taal te leren, erbij te horen en (opnieuw) een diploma te halen. Dat was soms moeilijk, maar zijn inzet werd beloond.

Of beluister via Spotify.

Muhammed

Kun je helemaal opnieuw beginnen als je 35 jaar bent?

Voordat hij moest vluchten had Muhammed een goede baan als engineer ‘in de olie’. Nu accepteert hij dat hij op een lager niveau zijn carrière voortzet. Hij wil namelijk ook genoeg tijd hebben voor zijn opgroeiende, getalenteerde kinderen. Muhammed combineert een opleiding met een baan bij Tata Steel en bouwt zo opnieuw een onafhankelijk bestaan op voor hemzelf en zijn gezin.

Of beluister via Spotify.

[VOOR WEB] uaf_muhammed_tata_steel_sblanchard_lr-1
Nazila Hosseini door Suzanne Blanchard voor het UAF

Nazila

Worden ouderen hier net zo respectvol behandeld als in andere culturen?

De Afghaanse Nazila groeide op in Iran en vluchtte ongeveer dertien jaar geleden naar Nederland, samen met haar ernstig zieke man. Bijna vier jaar lang verzorgde zij hem. Hij overleed toen hun zoontje twee jaar oud was. Haar droom om arts te worden hield Nazila in die eerste jaren op de been. Nu werkt zij als basisarts in een verpleeghuis. Daarnaast volgt ze de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde.

Of beluister via Spotify.

Deze podcasts zijn ook te beluisteren op: