Braaha Horani
Ik wil meedoen in het leven en een belangrijke speler zijn."
Na haar vlucht uit het door oorlog verscheurde Syrië, moest Braaha helemaal opnieuw beginnen. Binnen acht maanden leerde ze Nederlands en volgde haar droom om arts te worden, ondanks grote tegenslagen. Vandaag de dag is Braaha arts, moeder en een bron van inspiratie voor velen.
- Gevlucht uit Syrië
- In Nederland sinds 2015
- Geneeskunde
Vluchten voor bombardementen
‘In Syrië heb ik drie jaar farmacie gestudeerd. Mijn man heb ik ontmoet toen ik stage liep bij zijn apotheek in de stad Homs. Door de voortdurende bombardementen was het daar niet veilig en zijn we het land uit gevlucht. Mijn man maakte als eerste de gevaarlijke reis over land. Later kon ik, via gezinshereniging, naar Nederland reizen.
In Nederland wilde ik graag mijn studie Farmacie afronden. Ik heb acht maanden een intensieve cursus Nederlands gevolgd. Op een informatiedag van de Universiteit Utrecht kreeg ik te horen dat ik alles opnieuw moest doen. Al die studiejaren die ik had gedaan, waren verloren gegaan. Ondanks deze shock, gaf ik niet op.’
Ik had een dubbele rol
‘Ik besloot om mee te doen aan het toelatingsexamen van zowel Farmacie als Geneeskunde. De toelating voor Geneeskunde was heel uitdagend; het vertalen van medische termen van het Engels naar het Nederlands was soms moeilijk. Van de 1.200 studenten die toelating deden, werden er 300 aangenomen. Ik was enorm trots dat ik als nieuwkomer daarbij zat.
Mijn studie combineren met de zorg voor mijn gezin was soms best zwaar. Zo zat ik vlak voor een tentamen in de wachtkamer van de huisarts omdat mijn zoontje buikgriep had. Als moeder-student had ik een dubbele rol waarin ik niet altijd perfect kon zijn, maar ik deed mijn best. Ik gaf niet op en bleef hard werken om mijn doelen te bereiken.’
Ik wil meedoen in het leven
‘Nu werk ik op de afdeling geriatrie van het Diakonessenhuis in Utrecht. De zorg voor mijn gezin heeft me geleerd om ook goed voor mijn patiënten te zorgen. Ik begeleid ook een studente Geneeskunde die is gevlucht uit Myanmar. Verder doe ik nog onderzoek op de afdeling oogheelkunde van het UMC, en in die richting wil ik mij gaan specialiseren.
Als vluchteling merk ik dat ik heel hoopvol en optimistisch ben en mij goed kan aanpassen aan nieuwe situaties. Ik wil meedoen in het leven en een belangrijke speler zijn. Daarom heb ik gekozen voor een pittige studie; de geneeskundeopleiding is veeleisend en vraagt om intensieve aanwezigheid.’
Ik weet zeker dat Braaha met haar bijzondere verhaal en haar doorzettingsvermogen ook vele anderen kan inspireren.
Dit deed ze ook al met verve als rolmodel bij het UAF vrouwen empowermenttraject 'Van vlucht naar kracht' eerder dit jaar."Megan, trajectbegeleider UAF
De stembussen zijn gesloten!
Bedankt voor het uitbrengen van jouw stem en de geweldige steun voor de UAF-Award 2024. Hoewel de stembussen nu gesloten zijn, kun je nog steeds een verschil maken!
Met jouw donatie ondersteun je gevluchte studenten zoals onze genomineerden, zodat zij hun dromen kunnen waarmaken. Help mee hun toekomst vorm te geven door een bijdrage te doen.
Let op: Je kunt maar één keer per e-mailadres stemmen. Zo krijgt iedere kandidaat een eerlijke kans om te winnen. Het kan even duren voordat je een bevestigingsmail ontvangt.
Bekijk alle genomineerden
De genomineerde met de meeste publieksstemmen wint de UAF-Award 2024. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens UAF Live! op 18 december en ontvangt een cheque ter waarde van €4.000,- voor een opleiding of training naar keuze aangeboden door het UAF.
Meer informatie stemprocedure.
#UAFaward
Onze website www.uaf.nl is voor je gemak vertaald met externe vertaalsoftware Google Translate. De vertalingen worden aangeboden als een service aan onze websitegebruikers en worden waar mogelijk bijgewerkt. Er wordt geen enkele garantie, expliciet of impliciet, gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid, betrouwbaarheid of correctheid van vertalingen van het Nederlands naar andere talen. Sommige inhoud (zoals afzonderlijke documenten, formulieren en video’s) kan mogelijk niet volledig of nauwkeurig zijn vertaald vanwege de beperkingen van de vertaalsoftware. Als je een vertaalfout op onze website opmerkt, laat het ons dan weten via communicatie@uaf.nl.