Homa Golestani

Mijzelf vooruithelpen ervaar ik als enorme vrijheid."

Op haar zeventiende werd Homa gedwongen te trouwen en geïsoleerd van de wereld. Ze vluchtte met haar zoontje naar Nederland, vastbesloten haar leven zelf te bepalen. Na jaren van strijd en studie heeft Homa twee masters afgerond en werkt ze nu aan haar droom: onderzoek doen naar vrouwenrechten.

UAF-Award 2024 - Homa

Op mijn trouwdag wilde ik al vluchten

‘Op mijn zeventiende trouwde ik met mijn man. Ik was zo jong en wilde helemaal niet trouwen of bij hem zijn. Mijn familie zei dat ik het moest accepteren. Op mijn trouwdag wilde ik al vluchten, maar dat durfde ik niet. Drie maanden na mijn trouwen was ik zwanger. Ik werd steeds ongelukkiger. Mijn man had alles te zeggen in huis en ik mocht niet naar buiten. Als ik niet naar hem luisterde, werd hij agressief. Samen met mijn zoontje ben ik via Pakistan naar Iran gevlucht en daarna via de bergen naar Turkije en verder naar Griekenland. 

In het azc heb ik met hulp van vrijwilligers en andere vluchtelingen Nederlands, Engels en Wiskunde geleerd. Ik voelde me opnieuw dat meisje van zeventien. Maar nu met de kans om mijn eigen leven te bepalen. Ik wilde studeren!’

In Nederland ontmoette ik mensen die mij wilden helpen

‘Op mijn 26e mocht ik beginnen aan mijn studie Internationaal Recht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Het eerste jaar was zwaar. Ik kon de hoorcolleges niet goed volgen en vond het moeilijk om met andere studenten om te gaan. Ik zag er anders uit, sprak nog niet zo goed Engels of Nederlands. Ik had heel weinig zelfvertrouwen en durfde niet te spreken. Vaak zat ik de heen- en terugweg in de trein te huilen. Als alleenstaande moeder kon ik niet rondkomen met alleen studiefinanciering. Naast mijn studie had ik bijbaantjes in de horeca en schoonmaak. Mijn Engels en Nederlands werden steeds beter en ik heb mijn studie succesvol afgerond.’

UAF-Award 2024 - Homa

Ik wil onderzoek doen naar vrouwenrechten

In het afgelopen jaar ben ik met twee masters begonnen. In Tilburg heb ik de master Internationaal en Europees Recht al afgerond. Nu ben ik bezig met een research master Criminologie aan de Universiteit Gent, als opvolger van mijn master Criminologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam die ik vorig jaar al succesvol heb voltooid. Daarnaast werk ik fulltime bij een bank, waar ik de activiteiten van grote bedrijven analyseer. In de toekomst wil ik het liefst onderzoek doen naar vrouwenrechten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika voor de Verenigde Naties. Ik weet uit eigen ervaring hoe het is om te moeten trouwen en totaal geen rechten te hebben.’ 

Homa is een echte doorzetter die de lat telkens weer hoog legt voor zichzelf – iets waarvan ik steeds dacht: hoe doet ze dat? Ze krijgt het elke keer weer voor elkaar!"

UAF-Award 2024 - Homa

De stembussen zijn gesloten!

Bedankt voor het uitbrengen van jouw stem en de geweldige steun voor de UAF-Award 2024. Hoewel de stembussen nu gesloten zijn, kun je nog steeds een verschil maken! 

Met jouw donatie ondersteun je gevluchte studenten zoals onze genomineerden, zodat zij hun dromen kunnen waarmaken. Help mee hun toekomst vorm te geven door een bijdrage te doen. 

Let op: Je kunt maar één keer per e-mailadres stemmen. Zo krijgt iedere kandidaat een eerlijke kans om te winnen. Het kan even duren voordat je een bevestigingsmail ontvangt. 

Bekijk alle genomineerden​

De genomineerde met de meeste publieksstemmen wint de UAF-Award 2024. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens UAF Live! op 18 december en ontvangt een cheque ter waarde van €4.000,- voor een opleiding of training naar keuze aangeboden door het UAF.
Meer informatie stemprocedure

#UAFaward

Onze website www.uaf.nl is voor je gemak vertaald met externe vertaalsoftware Google Translate. De vertalingen worden aangeboden als een service aan onze websitegebruikers en worden waar mogelijk bijgewerkt. Er wordt geen enkele garantie, expliciet of impliciet, gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid, betrouwbaarheid of correctheid van vertalingen van het Nederlands naar andere talen. Sommige inhoud (zoals afzonderlijke documenten, formulieren en video’s) kan mogelijk niet volledig of nauwkeurig zijn vertaald vanwege de beperkingen van de vertaalsoftware. Als je een vertaalfout op onze website opmerkt, laat het ons dan weten via communicatie@uaf.nl.