‘Ik wil absoluut geen schouderklopje’

Camiel Hamans

Hij is van hetzelfde geboortejaar als het UAF (1948) en al meer dan drie decennia donateur. Voor zijn 75e verjaardag wilde Camiel Hamans geen cadeaus, maar hield hij een inzamelingsactie.

‘Toen ik begon met studeren, in 1966, leerde ik het UAF  kennen. Destijds kwamen er vooral vluchtelingstudenten uit Oost-Europa. Ik heb al van jongs af aan veel belangstelling voor die landen. Dat komt door mijn moeder, die in de Tweede Wereldoorlog de Duitse kampen overleefde dankzij de hulp van Poolse en Oekraïense medegevangenen. Later heb ik zelf veel door Oost-Europa gereisd.’

Nieuwsgierigheid

Ook in Camiels carrière als neerlandicus, hoofdredacteur van een lokale krant en radiomaker speelt nieuwsgierigheid naar mensen met een andere culturele achtergrond een grote rol. Toen hij het zangerige accent van zijn tandarts hoorde, was zijn interesse dan ook meteen gewekt. ‘Hij vertelde dat hij uit
Armenië komt en via het UAF aan zijn opleiding is gekomen,’ aldus Camiel. Zelf geeft hij taalles aan een gevluchte Iraakse tandarts, zodat die B2-niveau Nederlands kan halen en hier opnieuw de tandartsopleiding kan gaan volgen.

‘Ik laat anderen graag meedelen in wat ik heb.’

Bossen bloemen

Hij kent veel vluchtelingen in zijn omgeving. ‘Ik zie hoe zwaar het voor hen is. In Nederland gaat alles helemaal anders dan in hun land van herkomst. Het is zo belangrijk dat deze mensen hun waardigheid kunnen behouden, het gevoel hebben dat ze meetellen en hier een toekomst kunnen opbouwen. Het UAF helpt daarbij, daarom ben ik voor mijn verjaardag een inzamelingsactie begonnen. Wat heb je aan al die flessen wijn en bossen bloemen? Liever laat ik
anderen meedelen in wat ik heb.’

Donatiebox

Tijdens zijn actie konden mensen zelf een bedrag naar het UAF overmaken of giften in een donatiebox doen. Zo haalde hij een mooi bedrag op, maar daar wil hij absoluut geen schouderklopje voor. Voor hem spreekt het voor zich dat hij het UAF ondersteunt. ‘Je bent niet een beter mens wanneer je vindt dat vluchtelingen opgevangen moeten worden. Dat zou je zelf toch ook willen als je door oorlog weg moest uit je land?’

 

Een actie of inzamelings- evenement organiseren?

Met een actie of inzamelingsevenement steun je vluchtelingen met de opbrengst en geef je bekendheid aan ons werk. Denk bijvoorbeeld aan een verjaardag, pensioen of een sponsorloop.

Ga je een actie of inzameling organiseren? Wij helpen je graag om jouw inzameling een succes te maken. Meld je actie aan en ontvang onze tips!

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X