Mieps Fontein wenste iedereen mogelijkheden toe

Mieps Fontein

Mieps Fontein (Rotterdam, 1931- 2021) werd blind geboren. Ondersteund door haar ouders leidde ze een zo normaal mogelijk leven. Ze ging naar een gewone basisschool en een gewone middelbare school. Aan hulp en hulpmiddelen ontbrak het haar niet: haar moeder ‘vertaalde’ de lesstof naar braille en Juf, haar kindermeisje, ondersteunde haar met allerhande activiteiten. Mieps kon gaan studeren in Amsterdam (Rechten en Russisch) en heeft zelfs een aantal jaren in Engeland gestudeerd. Daar woonde ze in een internationaal studentenhuis met huisgenoten uit Iran, Nigeria en Duitsland. 

Onderwijs voor nieuwkomers 

Mieps had al vroeg door dat onderwijs de sleutel was voor meer mogelijkheden en kansen voor iedereen en besloot zich hierop toe te leggen. In 1965 trad ze in dienst bij het UAF en gaf zij lessen Nederlands aan gevluchte studenten (dat deed onze organisatie destijds). Samen met collega’s ontwikkelde Mieps ook het lesmateriaal. Later trainde ze docenten die deze taallessen gaven. Ze hield van haar werk en van de verschillende perspectieven die iemand uit een ander land haar gaf. Ook nadat ze met pensioen was, bleef ze taallessen geven. 

Mieps Fontein

De kans om je te ontwikkelen 

Het verhaal van Mieps is bijzonder. Ze had een sterke drang om onafhankelijk te zijn en regie te hebben over haar eigen leven. Deze onafhankelijkheid wenste ze voor iedereen – dat was mogelijk mede haar reden om het UAF te steunen met haar nalatenschap. Ze had een groot hart, verwelkomde iedereen met open armen en hield van de verrassende gesprekken die ontmoetingen vaak opleverden.  

Mieps Fontein was een sterke en dynamische vrouw. Haar wens om mensen met een achterstand te helpen, om mensen te ondersteunen hun kracht te vinden, zodat ze hun eigen kansen konden creëren, heeft haar hele leven een grote rol gespeeld. Ze wilde de wereld mooier maken. 

Het UAF is haar dankbaar voor alle jaren dat zij zich met hart en ziel ingezet heeft voor datgene waar wij zo in geloven: onderwijs voor nieuwkomers, zodat zij de kans krijgen zich te ontwikkelen. En we ervaren het als een groot goed dat we ons, mede door Mieps Fontein’s nalatenschap, daarvoor kunnen blijven inzetten. 

Ook u kunt een toekomst nalaten

Met het UAF in uw testament laat u een toekomst na aan een vluchteling-student. Wilt u hierover meer informatie ontvangen, dan kunt u onze brochure aanvragen

Wilt u een persoonlijk gesprek? Neem vrijblijvend contact op met onze adviseurs. Zij helpen u graag verder per mail nalatenschap@uaf.nl of per telefoon 030 – 252 08 35

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X

Mis helemaal niets, schrijf je in voor onze nieuwsbrief​

Ruim 16.000 mensen gingen je voor!

Wat kan je in je mailbox verwachten?

  • Persoonlijke en inspirerende verhalen van gemotiveerde vluchtelingen
  • Tips hoe jij je steentje kan bijdragen
  • Het laatste nieuws
  • Aankondiging van onze evenementen
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Optin nieuwsbrief