‘Rotterdam heeft de capaciteiten die statushouders meebrengen nodig’

Nieuwe Rotterdammers brengen talenten en vaardigheden met zich mee die de stad verrijken, zegt beleidsadviseur Lizette Vrolijk-de Vries. Op haar initiatief sloot de gemeente Rotterdam in 2019 een convenant met het UAF, zodat statushouders nog sneller kunnen doorstromen naar studie of werk.

‘De afgelopen jaren heeft Rotterdam een grote stroom vluchtelingen verwelkomd. In eerste instantie was het vooral belangrijk om hen te helpen met het vinden van een plek om te wonen. Nu met het vinden van een plek in de maatschappij.

Voor een duurzame kans op de arbeidsmarkt is scholing belangrijk. Elke nieuwe Rotterdammer volgt de Rotterdamse Taalstart, om zo snel mogelijk Nederlands te leren en tegelijkertijd de stad te leren kennen. Daarnaast volgen sommigen een schakeljaar of een ander onderwijstraject. Samen zoeken we naar de kortste route naar een baan op iemands niveau. Dat is maatwerk.

We zullen nieuwe Rotterdammers blijven ondersteunen.

Het UAF helpt ons met studieadvies en studiebegeleiding. Onze samenwerking verloopt heel goed. In 2019 hebben we 130 statushouders kunnen begeleiden naar school of studie. Daar ben ik erg trots op. Het is mooi om te zien hoe gemotiveerd statushouders zijn. Sommigen studeren nu aan de Erasmus Universiteit, anderen hebben in hun land van herkomst nooit onderwijs genoten en gaan hier nu toch naar school. Dat is een prachtige prestatie.

We zullen nieuwe Rotterdammers blijven ondersteunen. Op dit moment bereiden we ons voor op de invoering van de nieuwe Wet inburgering. Ik richt me op een van de drie nieuwe inburgeringsroutes binnen het nieuwe stelsel: de onderwijsroute. Het is superbelangrijk dat iedereen de kans krijgt om een diploma te halen. Niet alleen voor statushouders zelf, maar ook voor Rotterdam. We hebben de talenten en capaciteiten van nieuwkomers nodig.’

Tekst: Laura van Gelder

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X

Mis helemaal niets, schrijf je in voor onze nieuwsbrief​

Ruim 16.000 mensen gingen je voor!

Wat kan je in je mailbox verwachten?

  • Persoonlijke en inspirerende verhalen van gemotiveerde vluchtelingen
  • Tips hoe jij je steentje kan bijdragen
  • Het laatste nieuws
  • Aankondiging van onze evenementen
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Optin nieuwsbrief