Firas, genomineerd UAF-Award: ‘Mijn werk is mijn identiteit’

Firas Alabbas UAF-Award

Firas Alabbas (41) komt uit een dorpje bij Idlib, in Syrië. Als klein jongetje droomde hij er al van om arts te worden. Het verbaasde dan ook niemand toen hij geneeskunde ging studeren in Aleppo, waar hij koos voor de specialisatie KNO. Toen de oorlog in Syrië begon, viel zijn droom in duigen. Met twee broers vluchtte hij in 2014 naar Nederland, waar hij inmiddels woont met zijn vrouw – die ook arts is – en hun vijf kinderen.

Eigenwaarde

‘De tijd in het AZC was moeilijk. Ik moest zo vaak verhuizen, ik heb in wel acht verschillende AZC’s gewoond’, vertelt Firas. ‘Maar wat nog moeilijker was: ik was mijn identiteit kwijt. Ik ben arts en dat wilde ik ook graag in Nederland zo snel mogelijk weer zijn. Het is wie ik ben, mijn werk is eigenlijk mijn nationaliteit, mijn identiteit.’ Bij toeval kwam hij met een oud-collega uit Syrië in contact, die ook opnieuw arts geworden was in Nederland. Hij wees Firas op het UAF.

En zo begon Firas in 2018 met zijn basisregistratie, waarvoor hij in 2021 slaagde: hij was officieel basisarts. ‘Zonder het UAF had ik dit niet kunnen doen. Zowel de persoonlijke begeleiding als de financiële ondersteuning tijdens mijn traject tot basisregistratie waren ontzettend waardevol.’

Meteen na zijn registratie begon hij, onder supervisie, op de KNO-afdeling van het Haaglanden Medisch Centrum (HMC). Met veel plezier maakte hij zijn uren op de poli en op de OK. Om als erkend KNO-arts te kunnen gaan werken nam hij contact op met de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS). Helaas gaven zij eerst aan dat Firas’ diploma uit Syrië niet geldig was – een behoorlijke teleurstelling.

Firas besloot om, samen met zijn begeleider bij het HMC, een ‘andere zienswijze-gesprek’ aan te vragen. Met succes: het oordeel werd bijgesteld en hij mocht tijdens een extra stage van zes maanden bewijzen dat hij het kon. Na een stage van drie maanden in het Erasmus en nog eens drie maanden in het HMC was hij in augustus 2022 officieel KNO-arts. ‘Ik heb er zo hard voor gewerkt, maar nu ben ik tevreden. Ik heb echt mijn eigenwaarde terug.’ Aan hoe Firas erover praat, merk je hoeveel het hem doet.

Firas Alabbas UAF-Award

'Mijn werk is eigenlijk mijn nationaliteit, mijn identiteit.'

Andere gevluchte artsen helpen

Terwijl hij bezig was met aarden in Nederland en met het behalen van zijn registratie, deed hij veel vrijwilligerswerk. Onder andere bij Pharos, als sleutelpersoon in de gezondheidszorg, en bij de GGD Haaglanden als voorlichter. In beide rollen hielp hij andere buitenlanders die de Nederlandse taal onvoldoende beheersten.

Via zijn buurman vond hij een stage bij een huisarts. Tijdens die stage organiseerde hij een workshop voor andere buitenlandse artsen. De animo was groot, en zo ontstond Stichting OBUA (Onderwijs voor Buitenlandse Artsen), waar hij inmiddels meer dan twintig collega’s heeft. ‘We geven trainingen, webinars, workshops… Van interne geneeskunde tot communicatietraining, en van basiskennis voor de voortgangstoets tot chirurgie. Afgelopen weekend hadden we training met een groep van wel 35 mensen’, vertelt Firas met gepaste trots. ‘We helpen ook met het regelen van een stage; heel belangrijk, want geneeskunde is ook cultuurgebonden – het is mensenwerk.’

Waarom hij dit allemaal doet? ‘Je start met een achterstand. Je bent blij, want je bent in een veilig land, met vrijheid en democratie. Maar je staat toch 1-0 achter als je hier aankomt. Het is heel fijn dat ik mijn ervaring om kan buigen naar iets positiefs voor andere gevluchte artsen.’

UAF-Award 2022

Ieder jaar reiken we de UAF-Award uit. Met de verkiezing vraagt het UAF aandacht voor het potentieel en het doorzettingsvermogen van gevluchte studenten en professionals die hier aan hun toekomst werken.

Firas is een van de zes genomineerden die zich onderscheidt door zijn studie- en werkprestatie en zijn inzet voor de samenleving. Bekijk zijn nominatievideo hieronder.

Talent mag niet verloren gaan

Geef gevluchte studenten en professionals zoals Firas de kans zich te ontwikkelen. Met jouw donatie maak jij voor hen een wereld van verschil. 

Help jij vluchtelingen op weg?

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X

Mis helemaal niets, schrijf je in voor onze nieuwsbrief​

Ruim 16.000 mensen gingen je voor!

Wat kan je in je mailbox verwachten?

  • Persoonlijke en inspirerende verhalen van gemotiveerde vluchtelingen
  • Tips hoe jij je steentje kan bijdragen
  • Het laatste nieuws
  • Aankondiging van onze evenementen
Hidden
Optin nieuwsbrief